Pittoresk Tavira

Eén van de meest romantische en pittoreske plekjes van de Algarve is Tavira. Dit stadje, gelegen aan de oostkust, leent zich uitstekend voor een dagje slenteren, mooie gebouwen bekijken en genieten van de sfeer. Stop je fototoestel in je tas, want hier schiet je fantastische plaatjes!

Tavira ligt in het midden tussen Faro en de Spaanse grens, op ongeveer een half uur rijden van één van beiden. Er wonen iets meer dan tienduizend mensen in dit stadje, dat in tweeën wordt gedeeld door de Rio Gilão. Net als de meeste plaatsen in de Algarve werd ook Tavira vrijwel geheel verwoest door de aardbeving van 1755 en dus was wederopbouw noodzakelijk. Dat betekent dat veel van de fraaie gebouwen in de stad uit de achttiende eeuw stammen.

Een wandeling maken in Tavira betekent veel kerkjes, kleurrijke tegeltjes, witgekalkte huizen en volop Moorse invloeden. Je kent misschien de schoorsteentjes als voorbeeld van de invloed uit Noord-Afrika, maar let  in Tavira ook op de bijzondere vierzijdige daken en het houtvlechtwerk in de voordeuren. Dit laatste fenomeen heet “portas de reixa”, deurbekleding die het huis afsluit, maar toch lucht en geluid binnenlaat.

Gewoon een beetje door de stad slenteren is al leuk genoeg, of je nou de drukkere zuidkant bezoekt, of het meer vergeten noordelijke deel. Maar als je er maar één keertje naartoe gaat is het extra leuk om een kijkje te nemen bij deze bezienswaardigheden:

Castelo de Tavira

Het kasteel van Tavira dateert uit de tijd van de Moorse overheersing en bewaakte ooit het vissersdorp tegen Noord-Afrikaanse rovers en piraten. Tijdens de aardbeving van 1755 werd een deel van het kasteel verwoest en daarna nooit meer opgebouwd. Het is zeer de moeite waard om de oude vestingmuren te beklimmen, want vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de typische daken en het natuurgebied Ria Formosa voor de kust. Je kunt het kasteel, plus de tuinen, gratis bezoeken.

Tavira

Torre de Tavira

Deze oude watertoren werd in 1931 gebouwd om de stad van water te voorzien. Vanaf het kasteel zie je hem al liggen en toegegeven, het is niet het mooiste gebouw. Toch is het een bezoek waard, want hier huist tegenwoordig een camera obscura. Het geeft je een 360º graden zicht over de stad met tekst en uitleg van een gids. Heel grappig, want je ziet live mensen lopen en auto’s rijden, terwijl je ver van ze verwijderd bent!

De entree voor volwassenen kost rond de €4,00. Openingstijden:

  • Oktober – januari: maandag t/m vrijdag van 10.00-16.00 uur
  • Februari – juni: maandag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur
  • Juli – september: maandag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag van 10.00-13.00 uur

Igreja da Misericórdia

Van al de kerkjes in de stad Tavira is dit beslist één van de mooiere. Misschien verwacht je dat niet als je buitenstaat, maar daarom moet je ook naar binnen! Achter de imposante deuren schuilt een prachtig voorbeeld van renaissancearchitectuur in de Algarve en vooral ook heel veel mooie azulejos! De achttien panelen van blauwwitte tegels vertegenwoordigen de werken van barmhartigheid en enkele momenten uit het leven van Christus. Hier lees je meer over deze kerk.

Kerk Tavira

Ponte Romana (Ponte Antiga)

Deze oude brug, over de rivier Gilão, is het meest bekende plekje van de stad Tavira. In hoeverre de huidige brug ook nog werkelijk onderdelen heeft van de Romeinse tijd is onduidelijk. Feit is dat de brug met de zeven bogen die we vandaag de dag zien, het resultaat is van restauratiewerkzaamheden uit de zeventiende eeuw. Aangezien de brug is getroffen door een aantal zware overstromingen is hij vanaf 1989 alleen nog toegankelijk voor voetgangers. Bij eb kun je vanaf de brug vissers in het ondiepe water zien staan, op zoek naar kokkels.

Pittoresk Tavira

Fado com História

Fado is niet iets wat typisch hoort bij de Algarve, maar echt Portugees is het natuurlijk wel. Hier kan je luisteren naar fado en er meer over te weten komen. Je krijgt een introductiefilm te zien over de geschiedenis, achtergrond en de belangrijkste artiesten die Portugal heeft voortgebracht. Vervolgens krijg je een live optreden van een vijftal nummers. In totaal duurt het ongeveer dertig minuten. Ook is er de gelegenheid om de artiesten vragen te stellen na afloop.

Je vindt Fado com História naast de Igreja da Misericórdia in het oude centrum. Kaartjes koop je voor €5,00. Openingstijden:

  • Januari – november:  Maandag t/m zaterdag om 11.15, 12.15, 15.15, 16.15 en 17.15 uur.
  • December: alleen op zaterdag om 11.15, 12.15, 15.15, 16.15 en 17.15 uur.

Meer weten? Neem eens een kijkje op de Facebook pagina.

Fado com História

Ria Formosa

Wil je naar het strand of je wandeling voortzetten in de natuur? Net buiten Tavira vind je de natuurlijke schoonheid van het Ria Formosa natuurgebied. Dit bestaat uit een uitgebreid netwerk van kanalen, moerassen en zandbanken die het thuis zijn van verschillende soorten trekvogels. Er vertrekken boten vanuit Tavira naar kleine eilandjes voor de kust, waar je prachtige strandwandelingen kan maken of natuurlijk kan bijkomen van je dag op een handdoekje.