Portugal en de Olympische Spelen

Het zal niemand ontgaan zijn, morgen beginnen de Olympische Spelen. Hoewel het voetbaltoernooi al is begonnen, zal morgen de officiële openingsceremonie de aftrap zijn van dit grote sportevenement. Afgelopen maandag vertrokken de Portugese sporters van het vliegveld in Lissabon naar Brazilië, in de hoop terug te keren met een glimmende medaille om hun nek. Wie zijn deze sporthelden? Is het waarschijnlijk dat ze het podium gaan halen? In welke sporten maken de Portugezen kans? Ik ging op onderzoek uit.

Olympische geschiedenis

Portugal haalde in de geschiedenis van de Olympische Spelen in totaal 23 medailles, allemaal tijdens de Zomerspelen. Er werd elf keer brons, acht keer zilver en vier keer goud veroverd. Als we de cijfers van Nederland er naast leggen zien we 376 medailles, waarvan 266 op de Zomerspelen. Alleen bij de Spelen van Londen in 2012 haalde Nederland al twintig medailles. De Belgen hebben 147 Olympische medailles veroverd in het verleden, waarvan 142 tijdens de Zomerspelen.

Alle gouden medailles die Portugal tot nu toe won tijdens de Olympische Spelen werden gewonnen in de Atletiek. In 2008 was het Nelson Evora die met de hink-stap-sprong goud bemachtigde. De laatste medaille die Portugal won was tijdens de Spelen van Londen in 2012 bij het kanovaren. Het was een zilveren medaille voor Fernando Pimenta en Emanuel Silva. Zowel deze zeilers als Nelson Evora zijn ook in Rio weer van de partij.

De afvaardiging van Rio

Nog nooit waren er zoveel Portugese deelnemers aan de Olympische Spelen als nu in Brazilië. Er doen in totaal 92 Portugese atleten mee aan de Olympische Spelen van Rio, die deelnemen aan zestien van de 28 verschillende disciplines. Twee derde van de Portugese afvaardiging is een man, 54 van de atleten doet voor het eerst mee aan de Spelen en negentien werden geboren in een ander land dan Portugal.

De vlaggendrager tijdens de openingsceremonie is João Rodrigues, een zeiler die voor de zevende keer meedoet aan de Olympische Spelen. Met zijn 44 jaar is hij ook meteen de oudste van het stel. De jongste Portugese deelnemer is Tamila Holub, een zwemster van zeventien jaar.  Morgen tijdens de openingsceremonie zal de Portugese delegatie niet verschijnen in nette pakken of trainingspakken, maar gekleed zijn in spijkerkleding, ontworpen door het Portugese denimmerk Salsa.

De voorspelling

Volgens een Amerikaans onderzoeksbureau gaat Portugal deze Spelen vier medailles veroveren: twee zilveren en twee bronzen. De voorspelling is dat kanoërs Fernando Pimenta en Emanuel Silva opnieuw zilver gaan winnen en dat bij het wielrennen Rui Costa de tweede zilveren medaille verovert. De bronzen medailles moeten komen van een andere kanovaarder, Helder Silva, en in het Taekwondo van Rui Bragança. Als Portugal inderdaad vier medailles wint zullen dit de meest succesvolle Olympische Spelen ooit zijn voor het land.

Als voetballand doet Portugal natuurlijk ook mee met het voetbaltoernooi. Misschien dat het recent veroveren van de Europese titel deze groep jonge voetballers inspireert om ook tot grote resultaten te komen. Vanavond om 23.00 uur is het Portugese elftal aan de beurt tegen Argentinië. Er was nog even sprake van dat Cristiano Ronaldo mee zou doen voor de Portugezen, maar begin dit jaar werd duidelijk dat dat feest niet doorging.

Wil je meer weten over de Portugese deelnemers aan de Olympische Spelen? Kijk dan op de website van het Portugees Olympisch Comité.

Força Portugal!