Portugese weetjes: politiek

Soms tref je mensen die dol zijn op Portugal, maar als je ze vraagt wie de president van het land is hebben ze geen flauw idee. Misschien weten ze niet eens of er een president of een koning is. Iedereen kent Eusébio, maar wie is in vredesnaam Passos Coelho? Oei, heb jij ook een stoomcursus Portugese politiek nodig? Je hebt geluk, ik geef je hem vandaag.

Wist je dat…

… Portugal gesticht werd door Dom Afonso Henriques? Hij veroverde gebieden op tegenstanders uit Castilië en León en op de Moren. In 1139 werd hij de eerste koning van Portugal.

… het koninkrijk Portugal vier dynastieën telde? Borgonha, Avis, Habsburg en Bragança.

… de Portugese monarchie ten einde kwam in 1910? De Republikeinse Partij pleegde een staatsgreep die op 5 oktober 1910 leidde tot de val van de monarchie. De 34ste en laatste Portugese koning, Manuel II , leefde verder in ballingschap in Engeland.

… de eerste president van Portugal Teófilio Braga was?

… het een politiek zooitje werd in de eerste jaren van de Republiek? Regeringen volgden elkaar in rap tempo op. Het was António de Oliveira Salazar, die in 1932 aan de macht kwam en een stabiele (hoewel dictatoriale) regering vestigde.

… er een einde kwam aan de dictatoriale Estado Novo van Salazar (en sinds 1968 Marcelo Caetano) door de geweldloze Anjerrevolutie op 25 april 1974?

… de Portugezen sinds de revolutie spreken van de Terceira República (Derde Republiek)? Dit is de periode van democratie. De Estado Novo wordt gezien als de Tweede Republiek en de periode tussen 1910 en 1926 als de Primeira República.

… hoewel de laatste koning Manuel II geen kinderen kreeg, Dom Duarte Pio de Bragança vindt dat hij de rechtmatige troonsopvolger is (van een niet meer bestaande troon dus)?

… het Portugese parlement de Assembleia da República heet, waar 230 afgevaardigden zitting nemen? Ze zetelen in het Palácio de São Bento in Lissabon.

… het “Witte Huis” van Portugal een roze huis is? De president woont namelijk in het Palácio Nacional de Belém.

… de eerstvolgende verkiezingen er aan zitten te komen? Op 4 oktober (in Portugal wordt er altijd op zondag gestemd) moet een nieuwe regering gekozen worden. De Portugezen hebben 18 keuzemogelijkheden. Sommige zijn op zichzelf staande partijen, sommige zijn samenwerkingsverbanden.

…de huidige regering (sinds 2011) onder leiding staat van Pedro Passos Coelho van de PSD (de “vrouw” in het filmpje hier onder)?

… in januari 2016 de Portugezen opnieuw naar de stembus moeten om een nieuwe president te kiezen? De huidige president Cavaco Silva mag zich niet meer kandidaat stellen, omdat hij er dan al tien jaar als president op heeft zitten. Er doen (vooralsnog) drie vrouwen mee aan de aanstaande presidentsverkiezingen.

…  sinds de jaren tachtig de Portugese stemmen zich grotendeels verdelen tussen twee partijen: de socialisten of de sociaal-democraten? De PS en PSD zijn gezamenlijk goed voor zo’n 70-75% van de stemmen. Het is vaak stuivertje wisselen tussen de twee. Of een tango…