Quinta dos Sentidos

Alweer een tijdje terug kon je hier lezen over de mogelijkheden qua wijnproeverijen in de Algarve. Ook kondigde ik toen aan dat wij tijdens ons jaarlijkse bezoek aan deze regio drie verschillende quintas hadden bezocht voor zo’n proeverij. Meer informatie over deze individuele wijnboerderijen zou volgen. Vandaag de tweede van de bezochte: Quinta dos Sentidos.

De Deens/Zwitserse eigenaren van deze quinta kwamen ruim vijftien jaar geleden naar de Algarve. Op zoek naar een (zonnige) plek op de aardbol om van hun pensioen te genieten. Zonder vastomlijnde plannen of ideeën vielen ze tijdens die tien dagen halsoverkop voor Portugal. En toen liepen ze ook nog tegen een stuk land aan dat hen niet meer losliet… En zo ontstonden langzamerhand de ideeën, plannen en bouwwerkzaamheden. Na jaren van hard werken is daar dan Quinta dos Sentidos!

Quinta dos Sentidos

Quinta dos Sentidos ligt op ongeveer tien minuten rijden van Silves. Het spectaculaire landschap rondom de Quinta prikkelt de vijf zintuigen (aanraking, smaak, geur, zicht en gehoor), de inspiratie voor de naam Quinta dos Sentidos. In het belang van een evenwichtige groei worden delen van het land ongemoeid gelaten om een natuurlijke habitat te bieden aan konijnen, patrijzen en andere dieren in het wild. Je vindt er verder 14.000 met de hand geplante wijnstokken en een uitgebreide boomgaard. Met zijn mix van ongerepte natuur en gecultiveerd land, en trouw aan zijn naam, wil de Quinta je vijf zintuigen aanspreken en prikkelen.

Quinta dos Sentidos

Van de in totaal negen hectare is drieënhalve hectare aangelegd als wijngaard voor de productie van zowel rode als witte wijn. Ongeveer een halve hectare herbergt een olijfgaard, dit naast de eeuwenoude volwassen olijfbomen die verspreid staan over het terrein. De tuinen herbergen een fascinerende verscheidenheid aan inheemse en buitenlandse planten en bloemen, aangevuld met exotische fruitboomgaarden, notenbomen en een moestuin.

In deze tuinen beginnen we ook onze rondleiding. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben er een boom (of twee) van staan. Naast typische Portugese fruitbomen staan er ook exotischer varianten. Veel ontsprongen uit een hobby, als een soort experiment. Sommige hebben het overleefd en doen het goed, andere hebben het wat moeilijker en weer andere bleken niet geschikt voor het klimaat in de Algarve. Tijdens onze wandeling proeven we verschillende soorten fruit en luisteren we naar het enthousiaste verhaal van de eigenaar.

Na een uitgebreide wandeling/rondleiding buiten is het tijd om ons naar binnen te begeven. Hier volgt het wijn deel van de rondleiding. Met als belangrijkste punt: wat je niet in je mond zou stoppen, gaat ook niet in de wijn! Als wij er zijn liggen er zeventien vaten rode wijn en zes vaten witte te rijpen. Ze doen ter plaatse alle benodigde testen, in hun eigen lab. Verder houden ze alles bewust kleinschalig, het is met recht een klein familiewijnlandgoed.

Quinta dos Sentidos

Toen wij ze bezochten afgelopen oktober hadden ze één wijn in productie en een aantal in het laatste stadium/afrondende fase voor productie. De planning voor dit jaar was om er zes in productie te hebben en dat is gelukt. Ongeveer 80% is bestemd voor export naar Zwitserland. Wij proeven op ons gemak die ene wijn, twee soorten olijfolie en de huisgemaakt verjus. De producten zijn uiteraard ter plaatse te koop en de wijn wordt ook verkocht in Paderne.

Ze houden zich hier bezig met de productie van wijn, olijfolie, verjus en honing. Quinta dos Sentidos is het bewijs dat er goede dingen kunnen gebeuren als je durft te dromen. Geen verkeerde manier om zo van je welverdiende pensioen te genieten!

Meer informatie over deze quinta, een bezoek en/of een proeverij vind je op de website. Dit is een heerlijke rustgevende plek om een ochtend door te brengen. Kijk voor de actuele openingstijden eerst op hun website!

* Apartado 148, 8300-999 Silves