Arco da Calheta: het Texel van Portugal

Het zal waarschijnlijk vooral aan de sfeer liggen waarom de eilanden vaak zo in trek zijn bij mensen van het vaste land. De natuur, vaak rustiger en de mystiek van de reis er naar toe. Madeira is erg in trek bij de Portugezen die op het vaste land wonen.

Zelf woonden wij op Tessel voordat we drie jaar geleden hier gingen wonen op Madeira. Voor ons was het eigenlijk een kleine stap om op een eiland te gaan wonen. Sommige mensen zouden daar wat langer voor nodig hebben weten we uit ervaring. Het is eigenlijk geen geheim dat eilandbewoners meestal wat meer eigenzinnig zijn dan zij die op het vaste land wonen. Dit herkennen wij zelf vanaf Tessel en zien dit hier op Madeira ook terug. Het heeft vooral te maken met het feit dat eilandbewoners gewend zijn om hun zaakjes voor elkaar te hebben zonder of met zo weinig mogelijk bemoeienis van het vaste land. Een prima instelling en voor buitenstaanders vaak als eigenzinnig bestempeld. En dat is prima. 🙂

het Texel van Portugal

Een resultaat van deze instelling en leefstijl is dan ook vaak dat veel bewoners zelfstandig zijn qua werk. Het aantal zelfstandige ondernemers is hier op Madeira net als op Tessel behoorlijk goed vertegenwoordigd. Busjes, pickups en allerlei bedrijfjes die hun diensten aanbieden of samen met grotere bedrijven hun werk verdelen. Het zegt veel over de mentaliteit en daardoor voelen wij ons ook zo thuis hier. Al vrij snel weten de mensen wie je bent en waar je woont. Erg prettig en het voelt als zeer welkom, het is op Tessel niet anders. Doordat de meeste mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen brood, resulteert het in een soort van trots gevoel naar buiten wanneer het hun werk betreft en het eiland waar we wonen. Madeirense zijn trots op hun eiland en genieten zelf ook erg van de natuur die hier is. Het wonen op een plek als deze, waar de mensen zo naar hun eiland kijken, is voelbaar in bijna alle aspecten van het leven hier.

Tijdens de vrije momenten zie je veel locals de bergen intrekken of terrasjes bezoeken om samen met hun familie en vrienden te genieten. Overal langs de wegen en op de paden door de bergen vind je gemetselde BBQ plekken met picknicktafels en een waterpunt. Koelboxen en vlees spiesen (espetadas) zijn een normaal beeld hier in de weekenden wanneer je door de bergen rijd of wandelt. Op Tessel hadden we ook zo’n plek, vlakbij het Turfveld in de Dennen. We weten nog goed hoe gezellig het daar altijd was. Volgens mij weten niet veel nieuwe Tesselse bewoners dit, maar echt de moeite waard is het. Vooral in deze tijden zou dat zomaar weer eens een grote trekker kunnen worden in de weekenden wanneer het zonnetje haar werk doet, het is daar sowieso enorm fijn beschut. Ook de Tesselaars zijn trots op hun eiland en genieten er ook graag van op de vrije dagen. Zwemmen bij Ceres, RAS patatje eten bij het Turfveld, haring scoren in Oudeschild en langs het strand wandelen zijn populaire vrijetijdsbestedingen nog steeds.

het Texel van Portugal

Doordat veel bewoners van het Portugese vasteland het eiland Madeira waarderen, komen ze veelal voor korte bezoekjes hier naar toe. Voor een week of soms zelfs voor een weekend komen ze vanuit Lissabon of Porto gevlogen. Er is geen verbinding (meer) naar Madeira via een boot, dat zou voor een dergelijk uitstapje ook veel te lang duren.

We weten dat er ook redelijk veel Portugezen zijn die een huisje hebben op Madeira of het naastgelegen eiland Porto Santo. Een makkelijke manier om vlot even de drukte van het vaste land te vermijden. Dit klinkt allemaal erg bekend voor ons en snappen dan ook erg goed wat de mensen zoeken hier. Voor ons is het mooie weer is wel van doorslag geweest om Tessel te verruilen voor Madeira, ook al blijft Tessel wel je geboortegrond natuurlijk. Het voelt nog steeds erg goed wanneer we daar zijn, maar waar we nu wonen voelt als thuis.

Voor Madeirense is het vaste land beter bekend als ‘het continent’ zoals zij dat noemen. Tesselaars noemen de vaste wal ook wel ‘de overkant’. Grappig detail is ook wel dat je Tesselaars en Madeirense overal op de wereld tegenkomt. Eilanders kunnen zich goed aanpassen in een nieuwe omgeving, dat zit in het bloed en geeft je de vrijheid die het leven mooi maakt.

Groetjes vanaf Madeira

Je kunt meer van ons volgen op Facebook en/of Instagram.