Portugália Tasca: Portugal in Amsterdam

Portugália Tasca is een nieuw Portugees restaurant aan de rand van het Rembrandtplein in hartje Amsterdam. Als gastblogger van Saudades de Portugal ging ik bij ze op bezoek. Bij aankomst springt het mooie monumentale pand en de inrichting van het restaurant gelijk in het oog. De befaamde Portugese blauwe tegeltjes aan de muur, de bekende cementen vloertegels, de eigentijdse inrichting en het gezellige terras doen het geheel modern én authentiek aanvoelen.

Portugália Tasca

Het is terrassenweer, dus ik kies ervoor om buiten in het zonnetje te zitten. Op het menu staan de meest bekende gerechten uit verschillende Portugese streken. Tussen 11:00 uur en 17:00 uur kun je kiezen uit maar liefst vijftien verschillende ‘petiscos’ als Sardinha met broa en gegrilde paprika, Salada de Polvo (Octopus salade), Pastéis de bacalhau (stokvis kroketjes), Rissóis de camarão (garnalen kroketjes), Chouriço gegrild in vuurwater, tot aan Bolas de Alheira met Portugese kaas en Peixinhos da horta (diverse gefrituurde groenten met een lekker sausje) en de wereldberoemde Pasteis de Nata.

Mijn oog valt echter op de typische Portugese broodjes als de bifana én prego com pão de caco. Ik kies voor een combinatie van petiscos, een bifana op een klein broodje en uiteraard een pastel de nata. Ondertussen spit ik het menu verder uit. Wie het restaurant in de avonduren bezoekt staat voor een interessante opgave. Want probeer maar eens te kiezen uit gerechten als Cataplana de tamboril, Dourada, Bacalhau à Brás, Frango piri piri, Picanha en Lombinhos de borrego die allemaal op het menu staan!

De jonge eigenaren Henrique en Ayesha voegen gezelligheid aan het restaurant toe. Ze zijn opgetogen omdat ze na alle inspanningen, verbouwing en de ‘lockdown’, eindelijk hun deuren konden openen. Mijn bestelling arriveert en ik waan me even in Portugal. Want los van de prachtige inrichting, de vriendelijke eigenaren en het authentieke menu, smaken de gerechten ook écht zoals ze in Portugal doen!

Portugália Tasca

Neem een kijkje op de website voor het hele menu!

Bakkersstraat 12, Amsterdam


Carla is gastblogger voor Saudades de Portugal en woont in Amsterdam. Ze is business consultant en communicatiestrateeg. Ze adviseert bedrijven over hun bedrijfsstrategie, positionering en communicatie. Carla is van Portugese afkomst en reist meerdere keren per jaar naar Portugal. Ze bezoekt dan nieuwe adresjes, plekken en regio’s waar ze nog niet eerder is geweest. Haar uitvalbasis in Portugal is Cascais en/of Lissabon. Meer weten neem bijvoorbeeld een kijkje op haar Instagram.