Tien tips voor Lissabon met kinderen

Lissabon met kinderen, is dat nou wel zo’n goed idee? Kinderen zitten toch helemaal niet te wachten op kerken, musea en lange wandelingen? Dat hoeft gelukkig ook helemaal niet. In de Portugese hoofdstad is van alles en nog wat te doen en te zien waar ook kinderen blij van worden. Ik geef je vandaag tien tips voor een tripje naar Lissabon samen met je kroost.

Castelo de São Jorge

Dit kasteel is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van de stad. De meeste mensen komen er voor een bezichtiging van het kasteel en het uitzicht, maar er is meer en zeker voor kinderen. Op een mooie, heldere dag kan er met de Camera Obscura van dichtbij en live worden meegekeken met het leven in de stad. In de maanden juni tot en met september kan je op zaterdagavonden met een bioloog op zoek naar de vleermuizen in het kasteel. En op de eerste zondagen van de maand zijn er shows en spelletjes in historische sfeer. Lees hier meer.

Hippotrip

Met een bus door de rivier varen? Dat kan met de Hippotrip! In deze bus rijdt je door Lissabon en hoor je van alles over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Maar deze bus is ook een boot, waarmee je zomaar de Taag in plonst. Deze negentig minuten durende activiteit is vooral bedoeld om veel te lachen. Kijk hier voor meer info.

Teleférico van het Parque das Nações

Het Parque das Nações is een moderne buitenwijk van Lissabon, gelegen aan de Taag, waar in 1998 de Expo werd gehouden. Hier kan je met een kabelbaan hoog boven de Taag de hele wijk doorkruisen. Je hebt dan een mooi uitzicht over de rivier en de Vasco da Gama brug en op de bijzondere architectuur van de wijk. Kijk hier voor alle info.

Oceanário de Lisboa

Ook in het Parque das Nações ligt het Oceanário de Lisboa. In dit enorme aquarium kun je ronddwalen in de prachtige onderwaterwereld. Bezoek de enge haaien, de schattige otters en ga op zoek naar Nemo. Wil je de kinderen echt helemaal gelukkig maken? Ga dan een nachtje slapen met de haaien. Oké, het kost zestig euro per persoon, maar dan maak je wel een hele goede beurt. Lees meer op de website.

Tuk tuk

Kleine beentjes worden snel moe, zeker als ze rondlopen in een warme, heuvelachtige stad. Wil je iets van de stad zien, maar je kinderen niet alles te voet laten doen? Neem dan de tuk tuk. Dit wagentje rijdt met gemak de heuvels op en laat je tegelijkertijd de stad echt beleven. Je hoort, ruikt en ziet hetzelfde als wanneer je het te voet zou doen. Je kunt bijvoorbeeld een tuk tuk nemen vanaf het Praça do Comércio.

Tram 28

Voor kinderen zijn nieuwe vervoermiddelen altijd een avontuur. Het kleine, piepende en krakende trammetje van Lissabon is hoe dan ook spectaculair. Stap bijvoorbeeld op bij de halte op het Praça da Figueira en laat je de heuvels van Alfama opvoeren. Bemachtig een plekje in de buurt van de chauffeur om te zien hoe hij door de smalle straatjes weet te manoeuvreren. Pas wel op voor zakkenrollers!

Adventure Park

Even buiten de stad vind je een avonturenpark voor kinderen die echt op zoek zijn naar actie. Hier kan je een zogenaamde Canopy Tour doen. Je wordt in een veiligheidspak gehesen en loopt dan een traject van boom tot boom. Je moet gebruik maken van bruggen, netten, tunnels en touwen om vooruit te komen. Kortom, je gaat als een ware Tarzan tekeer. Er zijn verschillende routes, afhankelijk van de lengte, durf en wensen van de deelnemer. Meer info lees je hier.

Rua Augusta

De Rua Augusta is de drukste straat van Lissabon, die vanaf het Rossio plein naar de Taag loopt. Heb je jonge meiden bij je die van winkelen houden dan kunnen ze hier los. Kleinere kindjes kunnen zich vermaken met de vele straatartiesten die hier hun kunsten vertonen. Aan het einde van de straat staat de grote poort, de Arco da Rua Augusta. Hier kan je tegenwoordig  met een lift naar boven, voor een prachtig uitzicht over de stad.

Kidzania

In de stad Kidzania zijn de rollen omgedraaid. Hier zijn de kinderen de volwassenen. In deze “stad” kunnen kinderen tot vijftien jaar in de schoenen van volwassenen stappen door bijvoorbeeld een baan te nemen als dokter, architect of bakker. Met die baan worden “KidZo’s” verdient, waarmee je boodschappen kan doen, een auto kan huren of naar de kapper kan gaan. Of je stort het op je rekening bij de bank. Hoe kom je in Kidzania? Met het vliegtuig natuurlijk! Je vindt Kidzania in het winkelcentrum Dolce Vita Tejo. Kijk hier voor meer info.

Jardim da Estrela

Wil je je even terugtrekken uit het drukke stadsleven, ga dan naar de Jardim da Estrela. Hier kan je met je kinderen genieten van de rust en schaduw van het park, kijken bij de eendenvijver en spelen in één van de speeltuinen. Tijdens de eerste weekenden van de maand (behalve januari) wordt hier ook een erg leuke markt gehouden met handgemaakte spulletjes.