Top 5 Zeevruchten

Vandaag alweer deel vijf van de maandelijkse serie! Ik maak elke maand een top vijf van de meest bekende/lekkerste/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Eerder deelde ik al een top 5 voor varkensvlees, rundvlees, vis en bacalhau. Dit keer de zeevruchten in de spotlight. Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat/je moet proberen!

Amêijoas à Bulhão Pato

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Estremadura, maar is overal in Portugal te vinden op de kaart. Het verhaal gaat dat een kok het gerecht de naam “à Bulhão Pato” gaf als eerbetoon aan de Portugese dichter Raimundo António de Bulhão Pato, die de kok had genoemd in een gedicht. Ik raad je sterk aan het te bestellen de volgende keer dat je uit eten gaat in Portugal. Venusschelpjes op zijn Portugees.

Arroz de Marisco

Portugese rijst met zeevruchten (het lijkt niet op paella!). Arroz de Marisco is een traditioneel gerecht uit de Portugese keuken, met zijn oorsprong op het strand van Vieira in Marinha Grande regio. Het gerecht is uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen van de Gastronomie in Portugal. Zoals de naam al aangeeft, is het een gerecht met diverse soorten zeevruchten. Onder andere garnalen, mosselen, krab, kreeft en kokkels. De combinaties van schaal-en schelpdieren die worden gebruikt verschillen per regio, afhankelijk van het inkomen, de beschikbaarheid en de prijs van elk van de schelpdieren. Een echte aanrader als je in Portugal bent, vooral in van die typische vissersdorpjes is het overheerlijk!

Sapateira/Santola

Oftewel verschillende soorten krab. Heerlijk vers en bij de betere restaurants vragen ze vooraf netjes of je de inhoud van het lijfje naturel of klaargemaakt wilt. Je bestelt dit op gewicht en ze bereiden hem ter plekke voor je. De inhoud van de krab smaakt heerlijk op een torrada! Je krijgt er in plaats van bestek speciaal gereedschap bij geserveerd.

Arroz de Lingueirão

Wederom een heerlijk rijstgerecht, dit keer met scheermessen. Een beetje vergelijkbaar met de zeevruchten rijst, maar door het gebruik van een ander hoofdingrediënt krijg je toch een geheel andere smaakbeleving. Dit is iets wat je vaker op de kaart tegenkomt in echte vissersdorpjes aan zee. Niets zo lekker als met verse ingrediënten klaargemaakte specialiteiten.

Cataplana de Marisco

Cataplanas zijn kookpotten typerend voor de Algarve. En ze worden nog altijd gebruikt om lokale gerechten mee te maken. Het gerecht der gerechten in de cataplana is de cataplana de marisco! Volop zeevruchten die gaar worden gestoomd in deze special ‘pan’. Hoewel de cataplana oorspronkelijk dus uit de Algarve komt, vind je ook in restaurants elders in het land dit gerecht op de menukaart.

Natuurlijk is er altijd meer, veel meer. Maar ik heb ervoor gekozen het bij vijf te houden.

Volgende maand vijf typisch Portugese soepen die je niet mag missen!