Top 5 Zoetigheden

Aan taartjes en gebakjes voor bij de koffie in Portugal geen gebrek! Ik maak elke keer een top vijf van de meest bekende/lekkerste/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat/je moet proberen in elke categorie!

Nou zijn ook de zoetigheden natuurlijk vrij veilig, hier zul je niet snel iets vreemds of onsmakelijks op je bord krijgen qua ingrediënten. Al wordt er wel vaak veel eigeel en suiker gebruikt. Net wat anders dan in Nederland zijn ze uiteraard wel. Ben je net als de (meeste) Portugezen een echte zoetekauw? Dan kun je in Portugal je hart ophalen!

Er maar vijf uitpikken was nog best een opgaaf… Al deze zoetigheden zijn eenpersoons porties. Ze eten het in Portugal een beetje als koekje bij de koffie.

Pastel de Nata

Dit is uiteraard de onbetwiste nummer één! Je kunt niet naar Portugal zonder dit ‘gebakje’ te proeven. Meestal blijft het dan ook niet bij die ene. Krokant bakje, romige pudding… heerlijk voor bij een kopje koffie of thee. Ook niet te weerstaan als je geen zoetekauw bent. Een must!

Bolo de Arroz

Een rijstgebakje/-cakeje, oftewel de bolo de arroz. Niet zo zoet en met een lekker knapperig laagje bovenop. Je vindt ze door heel Portugal in elke pastelaria. De smaak en substantie is iets anders dan bij een normale cake, maar zeker niet overheersend naar rijst smakend mocht je daar bang voor zijn.

Queijadas

Een queijada is één van de meest traditionele Portugese gebakjes. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten, met bijvoorbeeld sinaasappel, melk, wortel, chocolade of amandel. Vrij neutraal, met een niet heel uitgesproken sterke smaak. Lekker ook weer om te proberen bij je kopje koffie.

Pastéis de Feijão

Portugese bonentaartjes, dat klinkt nou niet bepaald appetijtelijk, wel?! En toch zullen ze je verbazen. Het feit dat ze overal, in elke pastelaria en supermarkt, verkocht worden bewijst wel dat ze supergoed smaken. Elke regio geeft er net even zijn eigen draai aan, je ziet ze met bladerdeeg maar ook met gewoon deeg. In de basis blijven ze hetzelfde.

Ovos Moles

Deze mag ook niet ontbreken in het rijtje. Typisch Portugees! De vulling bestaat uit eidooiers en suiker verpakt in een heel dun laagje tarwedeeg (waar ook hosties van worden gemaakt, dus eetbaar papierachtig). Meestal hebben ze de vorm van een schelp. Dit is er wel één voor de liefhebber van die Portugese eiersmaak.

Natuurlijk is er altijd meer, veel meer. Maar ik heb ervoor gekozen het bij vijf te houden.

Volgende maand vijf typische Portugese enchidos die je niet mag missen!