Top 5 Nagerechten

Vandaag dan eindelijk de nagerechten in deze maandelijkse serie! Ik maak elke keer een top vijf van de meest bekende/lekkerste/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat/je moet proberen in elke categorie!

Nou zijn de nagerechten natuurlijk vrij veilig, hier zul je niet snel iets vreemds of onsmakelijks op je bord krijgen qua ingrediënten. Net wat anders dan in Nederland zijn ze uiteraard wel. Ben je net als de (meeste) Portugezen een echte zoetekauw? Dan kun je in Portugal je hart ophalen!

Bolo de Bolacha

Een typisch Portugees dessert dat, zoals eigenlijk vaak, vrij machtig is en bomvol calorieën zit! Alles draait om de ‘bolachas maria’ (maria biscuitjes), waar ze dol op zijn in Portugal. Wat er verder altijd in een bolo de bolacha zit is koffie. Ben je geen koffieliefhebber? Maak je geen zorgen, het is niet de hoofdsmaak, het draait om de koekjes.

Top 5 Nagerechten

Pudim Molotof

Je vindt dit nagerecht in Portugal vaak terug op de menukaart onder de doces caseiros (huisgemaakte toetjes). Die sowieso altijd stukken beter zijn dan eventuele kant en klare nagerechten. Het is een soort pudding op basis van eiwitten, waardoor hij een hele andere structuur/substantie heeft dan een normale pudding. Vaak met karamel of doce de ovos overgoten.

Top 5 Nagerechten

Mousse de Chocolate

In Portugal standaard op de dessertkaart, van kleine café’s tot grote restaurants. In de meeste gevallen heerlijk huisgemaakt. De Portugese chocolademousse is meestal vrij machtig en een stuk minder luchtig dan wij hier gewend zijn. Maar dit is en blijft een echte crowdpleaser.

Top 5 Nagerechten

Doce da Casa

Het toetje van het huis. Altijd zelfgemaakt en meestal zitten ook hier bolachas maria in en/of op. In zijn geheel of verkruimeld. Denk verder aan ingrediënten als gecondenseerde melk, eieren, room en afhankelijk van de maker, koffie. Dit alles omgetoverd tot een in laagjes glaasje vol typisch Portugese zoetigheid.

Top 5 Nagerechten

Pudim Flan

Een klassieker onder de Portugese nagerechten. Een beetje de tegenhanger van de ouderwetse Hollandse pudding van je oma. De karamel zorgt, naast voor een extra zoetje, ook voor een licht bittertje. Ook dit is weer een nagerecht in de categorie doces caseiros (huisgemaakte toetjes). Soms krijg je een plak/stuk van een grote pudding, soms serveren ze het in leuke individuele porties.

Top 5 Nagerechten

Natuurlijk is er altijd meer, veel meer. Maar ik heb ervoor gekozen het bij vijf te houden.

Volgende maand vijf typische Portugese petiscos die je niet mag missen!