Villa Algarve: Corona Virus

Lege hotels en volop tijd… Sinds enkele dagen staat ook onze wereld volledig op z’n kop. Zoals overal ter wereld brengt het Corona Virus onrust, onzekerheid en ongemak. Daar hebben we allemaal last van, in Nederland, België en hier in Portugal. De Algarve wordt genadeloos getroffen omdat vrijwel de hele economie draait op toeristen, die er nu dus niet zijn…

Ook wij hebben op dit moment geen gasten en alleen maar afmeldingen. En dat terwijl het seizoen eigenlijk zo veelbelovend begon. We hadden veel reserveringen staan en ook februari en maart waren eigenlijk al goed gevuld. Maar elke dag komen nu de afmeldingen binnen. Sommige vriendelijk en begrijpend, andere wat stuurs en afhoudend. Niemand wil reizen… zoveel is duidelijk.

Het voelt als een valse start. We waren helemaal klaar voor alle gasten, de kamers staan er spic en span bij en het zwembad en de tegels glimmen uitnodigend. Alle airconditioning hadden we weer stofvrij gemaakt en we hadden alweer wat leuke lampjes en folders neergelegd. Zelfs het ontbijt hadden we onder de loep genomen en we hadden onze nieuwe ontbijtreceptjes allemaal getest. Voorlopig eten we onze eitjes maar zelf op en wachten we samen met de bevolking op betere tijden.

Gelukkig zijn de mensen hier vrij nuchter. Er is geen paniek maar een soort gelatenheid die we herkennen als zeer Portugees. Sommige restaurants zijn nog open en iedereen wordt ontspannen bediend. De supermarkten hanteren een maximaal aantal bezoekers wat resulteert in een rij wachtenden; één eruit, één erin is het devies. Vanmorgen moest ik dan ook kort buiten wachten maar eenmaal binnen was het leven als normaal. Bij de koffiehoek zaten de oudere stelletjes te keuvelen en eigenlijk was het een soort van gezellig druk. En er is nog volop WC papier! Natuurlijk wordt er hier ook wel wat gehamsterd. Zo was het meel geheel uitverkocht en ook yoghurt was niet meer te krijgen. Maar iedereen houdt zich keurig aan de onderlinge afstand-regels en glimlacht vriendelijk vanachter zijn mondkapje.

Voor ons heeft de situatie natuurlijk direct serieuze gevolgen. We hebben immers ook gewoon lopende kosten en geen enkele inkomsten meer. Misschien is wel het meest vervelend dat er geen enkel zicht is hoe lang dit gaat duren. Als dit enkele weken duurt, is de schade nog wel te overzien. Maar als het echt langer gaat duren, moeten we natuurlijk gaan nadenken wat we kunnen doen.

Nou ja, ook wij nemen maar wat Portugese gelatenheid over. Er is eten, sommige barretjes zijn nog open voor een heerlijk bica en we hebben de stranden voor onszelf… In de tussentijd gebruiken we de vrije tijd om meer rond het huis te klussen. De pergola rond het zwembad is weer stralend wit en staat er als nieuw bij. De komende dagen gaan we binnen aan de slag en wachten ook wij af wat er gaat gebeuren. En we denken aan het Portugese spreekwoord; Não há bem que sempre dure, nem mal que nunca se acabe.

Peter en Rob wonen in Olhão in de Oost Algarve. Daar runnen ze een boutique hotel en bouwen ze aan een leven tussen de Portugezen. Met ervaring in de horeca en als uitvaartleider (Peter) en als media en fitness ondernemer (Rob) brengen ze genoeg bagage mee voor een afwisselend en druk bestaan in de Algarve. Volgen kan op Facebook of Instagram.