Arco da Calheta: Bananeneiland

Wie nog niet op Madeira is geweest kent vooral de benaming ‘Madeira bloemeneiland’, maar minder voor de hand liggend is de naam ‘bananeneiland’. En dat terwijl de jaarlijkse export op ruim 600.000 kilo ligt naar het vaste land. Vooral naar Portugal en Spanje vinden de Madeirense bananen hun weg naar de retailers.

Bananenexport

Voorheen was de Madeirense banaan een gewild product door heel Europa. Vooral ook door z’n zoetere en zachtere structuur werd deze als exclusief bestempeld. Echter door een convenant in de Europese Unie moesten de bananen voldoen aan specifieke door hun bepaalde normen. Aangezien de van Madeira afkomstige bananen te klein en niet aan de kromming  voldeden die waren gesteld werden ze geweigerd op de veilingen. Dit was destijds een klap voor de lokale bevolking die volop bananen teelde op de veelal moeilijk bereikbare terrassen in de bergen.

Dit relaas staat bekend onder de bevolking als de Bendy Banana Law, die ervoor zorgde dat veel families op zoek moesten naar een ander gewas om de kost mee te verdienen. Toch vind je overal op Madeira nog grote stukken grond met bananen gewassen. Ze sieren de bergen en geven het landschap een mooi aanzicht. Voor veel Madeirense is de banaan ook nog steeds een product waar ze naast rietsuiker ook erg trots op zijn. Dit vind je terug in de vele drankjes en gerechten waarin de banaan is verwerkt op Madeira.

Bananeneiland

Oorsprong van de Madeirense banaan

Wist je dat de banaan van oorsprong helemaal niet op Madeira voorkwam? Deze plant is destijds in de periode rond 1600 naar het eiland gekomen als een botanische nieuwsgierigheid. De handelslieden van toen op de schepen die over de hele wereld voeren namen vaak producten mee uit de landen die ze aandeden. Als souvenir, maar ook om te zien of het thuis ook zou aanslaan op hun eiland Madeira. Vanaf halverwege de 19de eeuw werd deze plant pas commercieel geteeld. Het meest voorkomende ras op Madeira is de Dwarf Cavendish Banaan.

Onze bananen

Wij hebben zelf ook een zestal bananenplanten tussen onze huisjes staan. En we zijn er erg trots op. Ze geven een mooie groene invulling tussen de huisjes en als extra ook nog eens mooie trossen bananen. Dit hadden we jaren geleden nooit gedacht samen. Wakker worden met eigengemaakt yoghurt van Kefir-plantjes en stukjes banaan uit eigen tuin. Het geeft een heel andere dimensie in de ochtend wanneer je zelfgemaakte/gekweekte producten op tafel hebt staan.

Met gasten de oogst verwerken

Onlangs samen met onze gasten die er waren een tweetal trossen bananen losgesneden van de planten. Denk dat zo’n tros toch gauw 50 kilo weegt, dat verwacht je niet als je ze zo ziet hangen. Voor hun ook echt wat bijzonders om mee te maken, in Nederland liggen ze meestal in trosjes van 4 tot 6 stuks klaar in een krat.

De twee trossen die gereed waren hebben wij opgehangen onder de veranda bij de BBQ-plaats om te rijpen. Dit duurde ongeveer 2 tot 3 weken voordat ze allemaal geel waren. Jammer is dat ze dan ook allemaal tegelijk rijp zijn, en een bewerking nodig hebben voordat ze overrijp worden en je er niets meer mee kunt doen. Alles opeten is onmogelijk tenzij je 400 bananen met elkaar opeet, binnen twee weken. Daarom snijden wij ze voor 90% in stukjes en verpakken die in sealbags om vervolgens in te vriezen. Een gezellig klusje om samen te doen, om er straks het hele winterseizoen van te kunnen genieten. Er hangen er nu nog een twintigtal aan de tros, die kunnen geplukt worden door de gasten om er ontbijtjes of bananenbrood van te maken. Er hangt nu nog één tros aan de plant, wij hopen dat die nog even op zich laat wachten.

Het leuke is dat we van de vorige gasten zomaar een bordje kregen met daarop een aantal bananen die ze omgetoverd hadden tot een dessert. Gesneden banaan, met daarin een reepje Kinder chocolade en overgoten met speciale Madeira rum.  Vervolgens een paar minuten in een hete oven geplaatst. Ik moet eerlijk zeggen dat we zelden zoiets bijzonders hebben geproefd. Zelfs onze initialen stonden erin gekerfd.  Het proberen waard voor thuis, ook super om te doen op de BBQ.

Bananeneiland

Goede bijwerkingen van banaan

Dat banaan goed is voor de gezondheid en ook diverse medicinale functies heeft is voor de meeste onbekend. Zo kan het de spijsvertering verbeteren door de hoge hoeveelheid voedingsvezels. Mensen die vaak kramp hebben en stijve spieren hebben enorm veel baat aan het hoge kaliumgehalte in de vrucht. Een banaan is een natuurlijk antacidum wat zeer goed helpt bij mensen die last hebben van brandend maagzuur. Het eten van bananen zou depressie kunnen verzwakken bij mensen door het hoge tryptofaangehalte. Deze stof wordt door het lichaam veranderd in serotonine. Wat er voor zorgt dat je een betere gemoedstoestand krijgt. Misschien wel de best toepasbare eigenschap van een bananenschil is dat het helpt tegen de jeuk van een insectenbeet. Door de binnenkant erover te wrijven verminderd het jeukgevoel.

Wij houden er gelukkig van. En als je er niet van kan genieten is het in elk geval een schitterend mooi gezicht op de berghellingen overal om ons heen op dit eiland.

Wie meer van ons wil zien raden wij aan om onze social media kanalen te volgen: Facebook & Instagram. En voor leuke deals in te schrijven op de nieuwsbrief onder aan de website.

Abraco,

Anne & Dave