Bos in Barreiros: Souvenirs Toen en Nu

“Neem je een apie voor me mee?” is één van de beroemdste zinnen uit de volksmusical “De Jantjes”. Het werd door een achterblijvende vriendin van een matroos geroepen, welke matroos voor meerdere jaren naar het toenmalig Indië werd gezonden. Ze vroeg om een apie, als een souvenir.

Ik ben bij de voorbereiding van deze blog eens door mijn huis gewandeld om te zien of ook ik souvenirs heb. Natuurlijk heb ik die, waarschijnlijk net als u. In thema’s gesorteerd zijn de vakantieherinneringen te zien. En voor dat wij naar Portugal verhuisden hebben we wat afgereisd en goed bedoelde rotzooi in de koffers mee naar huis genomen. Onze souvenirs zijn gelukkig altijd klein en zonder nut geweest, dus veel ruimte neemt het niet in. Zeker geen apenkooi nodig gehad.

In vroegere tijden gingen reizigers ook al op zoek naar herinneringen en bewijzen dat men er geweest was. Over de hele wereld werden er speciale postzegels uitgegeven van de bijzondere locaties. En die kocht je op die locatie in speciale postzegelwinkels. Wellicht heeft u ook wel eens zo’n winkel bezocht of zelf een bericht met een gekochte postzegel mogen ontvangen. Waar het mij in deze blog om gaat zijn niet de postzegels, maar de winkels waar je die kon kopen (in sommige winkels kan dat nog steeds!). Ik heb ze gezien in de verschillende landen die ik heb mogen bezoeken, en ook hier in Portugal kun je ze vinden.

In Portugal zijn deze winkels veelal aanwezig in één van de bijgebouwen of speciale gebouwen bij attracties. Natuurlijk verfraaid met het belangrijkste sierproduct in Portugal, de geweldige tegeltableaus, de mesas de azulejos. Maar, helaas, de postzegels zijn al lang niet meer het hoofdproduct in die winkels. Nee, ze zijn in veel gevallen omgebouwd naar een algemene souvenirwinkel. Soms zijn ze zelfs volledig vervangen door de muntautomaten, waar je een herinneringsmunt kunt slaan. In die souvenirwinkels worden uiteraard kleine en grotere herinneringsvoorwerpen van de locatie verkocht. Veelal wordt het assortiment aangevuld. In vele varianten zien we de drie belangrijkste souvenirvoorwerpen van Portugal, als we kurkproducten buiten beschouwing laten. Het zijn keramiekzwaluwen in allerlei kleuren en maten. Het zijn keramieksardientjes in allerlei kleuren en maten. En uiteraard de Gallo, de haan uit (oorspronkelijk) Barcelos: ja, in allerlei kleuren en maten. Er is er altijd wel eentje of van allerdrie die nog in de koffer past. Dus gaat een vriend of vriendin naar Portugal, roep je “neem je een haantje, sardientje of zwaluw voor me mee?”.


Gerard en Elly hebben in Noord-Portugal, in Barreiros, een Bed & Breakfast AL/98139 Villa Branca Barreiros. De bed en breakfast is het hele jaar open voor maximaal twaalf gasten. Na boeking ontvang je een gids met interessante plaatsen om te bezoeken in de omgeving.