Pasen en lekker eten gaan tegenwoordig ook hand in hand. Dus helemaal in stijl vandaag een stukje over lekker eten! Net zoals wij rond Pasen in Nederland etenswaren hebben die helemaal bij die periode horen, zo hebben ze dat in Portugal ook. Typische gerechten die gewoon bij de paasdagen en het voorjaar horen. Veelal zijn dit speciale zoetigheden (net als in Nederland eigenlijk). Ik heb voor je op een rijtje gezet wat je hoe dan ook moet proeven als je deze periode in Portugal bent.
Folar de Páscoa
In Nederland is de paasstol populair, een brood met krenten en spijs. De Portugese variant van onze paasstol is de Folar de Páscoa. Bij dit paasbrood spelen vooral eieren een grote rol. De Portugezen stoppen namelijk complete hard gekookte eieren met schaal en al in het brood. Het paasbrood, oorspronkelijk folore genaamd, is door de jaren heen bekend geworden als Folar de Páscoa en staat nu symbool voor vriendschap en verzoening. Traditioneel gezien leggen op Palmzondag petekinderen een boeket viooltjes op de stoep van hun peetouders. In ruil voor deze geste geven de peetouders het petekind op Paaszondag een Folar.

Bola Doce Mirandesa
Ook de Bola Doce Mirandesa wordt in Portugal voornamelijk rond Pasen gegeten. Wederom een beetje zoals onze paasstol, maar dan met andere smaken. Het is meer een zoet brood dan echte zoetigheid, ook al zit er suiker en kaneel in. Dit komt doordat de basis van het recept brooddeeg is. Wil je dus eens wat anders serveren tijdens de paasbrunch dan is dit wellicht een leuk idee. Een vleugje Portugal op tafel, maar toch met herkenbare smaken. Wie houdt er nu niet van kaneelbrood(jes)?!

Pão-de-Ló
Pão de ló is een luchtige en bij voorkeur vochtige eiercake. Het heeft een beetje de smaak van lange vingers. Als je de echte wilt proeven moet je naar Ovar of Alfeizerão. Daar kan je op heel veel plekken terecht. Je ziet ze deze dagen rond Pasen volop in de supermarkten liggen. Maar zelf maken kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld als je van je voorraad eieren af moet… Of bestel er voor de paasdagen een bij je favoriete pastelaria of padaria! Die zijn toch een stuk lekkerder dan die van de supermarkt.

Bacalhau de Páscoa
Portugal zou Portugal niet zijn als er niet ook een speciaal bacalhau gerecht bestond voor de paasdagen, de naam Bacalhau de Páscoa zegt genoeg. Uiteraard lenen meerdere recepten zich hiervoor, maar bacalhau is meestal de ster van de Paastafel. Er zijn veel tradities die een rol spelen in de Goede Week, waarin katholieken het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus Christus vieren. Uit religieuze overwegingen aten katholieken vroeger geen rood vlees tijdens de Semana Santa (Heilige week). Dit wordt door veel (oudere) mensen nog steeds aangehouden, al dan niet uit religieuze overwegingen.

Cabrito Assado
Nu stappen we over op andere zaken. Deze jonge geitenbout uit de oven wordt in Portugal veel gegeten tijdens Pasen, maar komt ook de rest van het jaar wel eens op tafel. Soms heb je zelfs geluk en staat het op de menukaart in een restaurant. Dit soort gerechten leent zich uitstekend voor de feestdagen. Je kunt er met meerdere personen samen van genieten.

Leitão
Ook het geroosterde speenvarken is een van de sterren tijdens de feestdagen (Kerst/Pasen). Je hebt in Portugal restaurants die er in gespecialiseerd zijn en hele families komen dan van heinde en verre om er samen van te genieten. Het zijn gerechten die je ook op andere dagen van het jaar kunt eten, maar die net even wat specialer zijn/vaker op tafel komen rond dit soort dagen.

Chanfana
Wie deze periode in de Beira Litoral (bijvoorbeeld Coimbra) is moet absoluut chanfana gaan eten. Dit traditionele gerecht van verrukkelijk mals geitenvlees in rode wijn heeft als hoofdstad Mirando do Corvo, maar komt ook in de streek eromheen veel voor. Het gerecht wordt geserveerd in een typische ronde, zwarte ovenschaal, de caçoila de barro preto, afkomstig uit Olho Marinho. Veel restaurants zetten het speciaal voor Pasen op het menu. Vaak is vooraf reserveren een goed idee!

Amêndoas Confeitadas
Ook wel Amêndoas de Páscoa genoemd. Deze amandelen zijn een van de meest gegeten zoetigheden tijdens Pasen in Portugal. Ze bestaan doorgaans uit een amandel die omhuld is met een harde en pastelkleurige suikersiroop. Met Pasen is het dus gebruikelijk om een folar aan te bieden. Hierdoor is de traditie ontstaan om tijdens Pasen geschenken te geven. Deze traditie werd in bepaalde regio’s van Portugal ook doorgegeven aan peetouders, die hun petekinderen met Pasen een zakje amandelen als geschenk gaven. Tegenwoordig zijn deze amandelen altijd aanwezig op de paastafels en wisselen alle familieleden en vrienden ze onderling uit. Een van de betekenissen van amandelen tijdens Pasen is dezelfde als die van paaseieren: een symbool van vruchtbaarheid en vernieuwing. Ze zijn vandaag de dag ook met andere omhulsels dan alleen de traditionele verkrijgbaar.












