De mooiste gevels van Portugal

Portugal is soms als één groot openluchtmuseum. Je hoeft geen dure toegangskaartjes voor bezienswaardigheden te kopen om je ogen uit te kijken, want heel veel moois krijg je helemaal gratis door gewoon door een stad te wandelen. Bijvoorbeeld door goed om je heen te kijken naar de gevels van de gebouwen. Vandaag laat ik een aantal van de allermooiste zien.

Er zijn drie steden die eruit springen als het gaat om fantastische gevels: Porto, Aveiro en Lissabon. In alle drie steden komen we zowel prachtig betegelde panden tegen als gevels in de weelderige art nouveau stijl. Of soms zelfs een combinatie van die twee. In Porto is de enorme verscheidenheid aan tegels vooral indrukwekkend. Zoveel kleuren en patronen die je kan onderscheiden. In Aveiro staat vooral de art nouveau centraal. Geen stad in Portugal heeft zoveel prachtige gevels uit deze stroming. In Lissabon zien we een mix van beide.

In de samenstelling van deze lijst heb ik de kerken buiten beschouwing gelaten. Ook deze zijn vaak prachtig betegeld of op een andere manier gedecoreerd, maar vandaag staan de gevels van “gewone” huizen, panden en winkels centraal. Wil je toch ook meer zien van de kerken? Kijk dan eens hier en hier.

Gevels Portugal

Campo de Santa Clara 124-126, Lissabon

Gevels Portugal

Largo Rafael Bordalo Pinheiro, Lissabon

Gevels Portugal

Fábrica Viuva Lamego, Largo do Intendente, Lissabon

Gevels Portugal

Fábrica Viuva Lamego, Avenida Almirante Reis, Lissabon

Gevels Portugal

Livraria Lello & Irmão, Porto

Gevels Portugal

Rua dos Caldeireiros 102-104 / Capela da Nossa Senhora da Silva 102-104, Porto

Gevels Portugal

Casa do Major Pessoa / Museu Arte Nova, Aveiro

Gevels Portugal

Casa da Cooperativa Agrícola, Aveiro