Recept: Sopa de Lingueirão

Sopa de Lingueirão

Als je net als ik van schaal- en schelpdieren houdt zit je gebakken aan de kust in Portugal. Naast dat ze uiteraard vers bereid te bestellen zijn, worden ze ook regelmatig gebruikt om heerlijke gerechten mee te maken. Eerder deelde ik al eens een overheerlijke rijst met scheermessen, vandaag maken we er een Sopa de…

Lees verder

Recept: Pudim de Pão

Pudim de Pão

Pudim de Pão vertaalt zich naar broodpudding. Maar anders dan bij de Engelse variant zie je hier bij de Portugese variant niks van terug. De Engelse ‘breadpudding’ bestaat uit stukken brood die met andere ingrediënten overgoten worden voor het de oven ingaat. Bij de Portugese broodpudding gaat het echt om een pudding, waar uiteraard wel…

Lees verder

Recept: Bacalhau de Sonho

Bacalhau de Sonho

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Pernil Fumado Assado no Forno

Pernil Fumado Assado no Forno

Vandaag weer eens zo’n fijn recept waarbij de oven eigenlijk al het werk doet. Pernil Fumado Assado no Forno, oftewel gerookte varkensschenkel uit de oven, met krieltjes. Een ingredient dat in Portugal makkelijker verkrijgbaar is dan in Nederland. Vandaar dat ik afgelopen oktober met 4,5 kilo pernil in de handbagage terug naar Nederland vloog. Ik…

Lees verder

Recept: Tarte de Lamego

Tarte de Lamego

Zoals de naam al doet vermoeden is deze taart een lokale specialiteit van het plaatsje Lamego, gelegen in het noorden van Portugal. De Tarte de Lamego is een van de plaatselijk traditionele zoetigheden en valt onder de noemer doçaria conventual. Dit vertaalt zich in iets als “zoetigheid uit het klooster”. Portugese lekkernijen die gemaakt worden…

Lees verder

Recept: Pão de Torresmo

Pão de Torresmo

Pão de Torresmo is een hartig soort brood, met stukjes zwoerd (buikspek). Dit klinkt misschien niet direct appetijtelijk… Maar de Portugezen zijn dol op alles wat van het varken komt en dat zul je weten ook. Ik zou het denk ik eerder kaantjes of knabbelspek noemen. Het zijn geen rauwe stukjes natuurlijk. Lekker met een…

Lees verder

Recept: Bacalhau Assado no Forno

Bacalhau Assado no Forno

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Polvo à Alentejana

Polvo à Alentejana

Vandaag wederom een smakelijk variant op het bekende gerecht Carne de Porco à Alentejana. En wel met octopus. Dus in plaats van varkensvlees en schelpjes gebruiken we deze keer octopus en schelpjes. Een super lekkere combinatie met twee van mijn favoriete Portugese ingrediënten. Los van elkaar al niet te versmaden als je het mij vraagt,…

Lees verder

Recept: Tomatada à Alentejana

Tomatada à Alentejana

Dit is een van die gerechten waar je zin in krijgt zodra de lente in aantocht lijkt te komen. Ik zeg lijkt, want ondanks het heerlijke zonnetje de komende dagen is het toch nog steeds februari… Een makkelijk en snel eenpansgerecht dat de aroma’s en smaken van de Alentejo samenbrengt. Zoals op de foto al…

Lees verder

Recept: Caldeirada de Bacalhau

Caldeirada de Bacalhau

Oftewel een bacalhau stoofpotje. Deze stoofpot kan meer of minder vochtig zijn, soms wordt hij zelfs geserveerd als soep. In verschillende regio’s kun je enigszins verschillende ingrediënten aantreffen, maar de basis is altijd hetzelfde. Meestal heeft de bacalhau in de caldeirada nog graten en vel, dit zorgt namelijk voor meer smaak. Deze Caldeirada de Bacalhau…

Lees verder

Recept: Arroz de Forno

Arroz de Forno

Rijst wordt in Portugal veel gegeten en gebruikt in hoofdgerechten, soepen en zelfs desserts. Een van de meest aantrekkelijke bijgerechten met rijst is toch wel arroz de forno (rijst uit de oven). Omdat het wordt gemaakt met spek en salpicão of chouriço, waardoor het een intense smaak en een heerlijk aroma krijgt. En een bijkomend…

Lees verder

Recept: Broa de Milho com Chouriço

Broa de Milho com Chouriço

De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van deze broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), een stevig en lekker maisbrood met een geheel eigen smaak en textuur. Eerder gaf ik al eens het recept voor dit typisch Portugese brood, vandaag maken we het met een smakelijke twist! Namelijk Broa…

Lees verder

Recept: Cantarilho Assado no Forno à Portuguesa

Cantaril Assado no Forno à Portuguesa

In de Algarve kom je deze vis regelmatig tegen op de kaart van een visrestaurant. Volgens Google en Wikipedia heet hij in het Nederlands blauwkeeltje (Helicolenus dactylopterus) en is het een straalvinnige vis uit het geslacht Helicolenus, orde schorpioenvisachtigen (Scorpaeniformes). Weer wat geleerd! Het is een wat steviger vis die licht naar kreeft smaakt. Altijd…

Lees verder

Recept: Bolinhos de Alfarroba & Mel

Bolinhos de Alfarroba & Mel

Alfarroba wordt in de Algarve veel gebruikt in verschillende toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of de mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben als ze de donker gekleurde zoetigheden zien liggen bij een pastelaria, maar dat is dus meestal niet het geval. Deze gezondere carobkoekjes met…

Lees verder

Recept: Bacalhau Guisado com Grão, Tomate & Chouriço

Bacalhau Guisado com Grão, Tomate e Chouriço

Kikkererwten zijn peulvruchten die ze in Portugal graag eten en die heel goed samengaan met bacalhau. Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar…

Lees verder