Recept: Piri-Piri Mayonaise

Het is alweer even geleden, maar ik at vorig jaar hele lekkere piri-piri mayonaise bij Nomads in Amsterdam. Hier was Portugal toen het focus land in de keuken. Uiteraard moest dat smakelijke sausje thuis ook eens gemaakt worden! En naast dat hij goed smaakte zag het er ook nog eens leuk uit!

De eerste paar keer was hij veel te heet voor mij, dus oefening baart toch enigszins kunst. Wij hebben verschillende soorten zelfgemaakte piri-piri olie in huis. In eerste instantie gebruikte ik die om de mayonaise mee te maken. HEET! Dat is dus geen optie, of hij moet vrij mild zijn.

Ingrediënten

ongeveer 150 ml zonnebloem- of arachideolie
1 eidooier
1 eetlepel azijn
verse piri-piri’s
beetje vers limoensap
bietensap (vers)
snufje zout

Bereiding

Leg de avond van tevoren een paar doorgesneden piri-piri’s in de olie die je gaat gebruiken om de mayonaise te maken. Heb je geen verse pepertjes, dan kun je ook gedroogde gebruiken. Proef de olie sowieso even voor je er mee aan de slag gaat. Is de olie erg pittig, dan wordt de mayonaise dat namelijk ook. Dus begin voorzichtig en gooi er niet gelijk teveel pepertjes in.

Pak een hoge maatbeker en doe hier de eidooier in. Dan gaat er een snufje zout, de azijn en wat vers limoensap bij. Meng dit even goed door elkaar met een staafmixer. Uiteraard kun je de mayonaise ook ouderwets met de hand maken in een kom en met een garde. Dit kost wat meer spierkracht/moeite en duurt iets langer, maar smaakt uiteindelijk net iets lekkerder!

Druppel vervolgens beetje bij beetje de olie bij in de maatbeker tot deze helemaal is opgenomen. Stop met het toevoegen van olie als de mayonaise de gewenste dikte heeft. Snijd een piri-piri of twee in hele kleine stukjes en roer die samen met wat vers bietensap (voor het mooie kleurtje) door de mayonaise. Lekker bij wat zelfgemaakte pastéis de bacalhau (en heel veel andere dingen).

Piri-Piri Mayonaise

Variatie tip: gebruik een olie die je zelf lekker vindt. Heb je een mayonaise recept dat je standaard gebruikt? Pas dit dan gewoon aan met de overige ingrediënten.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.