Portugese weetjes: de koloniale tijd

Het lijkt misschien lang geleden, de koloniale tijd, maar in Portugal zijn de gevolgen en invloeden van deze periode nog altijd alom aanwezig. Logisch, want de ontdekkingsreizen begonnen al begin vijftiende eeuw en het allerlaatste gebied onder Portugees bestuur, Macau, werd pas in 1999 officieel losgelaten. Zes eeuwen kolonialisme hebben een zwaar stempel op Portugal gedrukt en er zijn dan ook boeken vol over te schrijven. Een kleine greep uit alle feiten geef ik je vandaag.

Wist je dat…

… Portugal koloniale bezittingen had in drie werelddelen: Amerika, Afrika en Azië?

… Portugal niet lang geleden in Afrika een bloedige koloniale oorlog uitvocht? Tussen 1961 en 1974 vocht het Portugese leger tegen onafhankelijkheidsgroeperingen in Angola, Mozambique en Guinnee-Bissau in wat de Guerra do Ultramar wordt genoemd. Veel Portugese militairen die het overleefden worstelen vandaag de dag nog met de herinneringen. Er kwam een einde aan de oorlog door de Anjerrevolutie, die het regime in Portugal omver wierp. In Belém, Lissabon vind je een monument dat alle gevallen soldaten gedenkt.

… er een oorlog tussen Nederland en Portugal plaatsvond tussen 1595 en 1663? De Guerra Luso-Holandesa (Nederlands-Portugese Oorlog) was een strijd tussen de Nederlandse VOC en WIC en de Portugese koloniale legers. Het waren meestal de Nederlanders die de Portugezen aanvielen en zo gebieden in Angola, Brazilië en India veroverden.

… de eilandengroepen Madeira en Azoren de enige gebieden uit de koloniale tijd zijn die nog altijd bij Portugal horen?

… zeven voormalige Portugese koloniën nu Portugees als voertaal hebben (Mozambique, Angola, Brazilië, Kaapverdië, Guinee-Bissau, Oost-Timor en São Tomé en Principe).

… de Manuelijnse kunst- en architectuurstijl is gebaseerd op de Ontdekkingsreizen? Begin zestiende eeuw ontstond deze stijl, waarin de rijke decoraties verwijzen naar de zee, de overzeese bezittingen en de ontdekkingsreizen. Je vindt er voorbeelden van in heel Portugal, maar het Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém zijn het bekendst.

… verschillende Japanse woorden afkomstig zijn uit het Portugees, gezien de langdurige handelsaanwezigheid van de Portugezen in dat land? Een voorbeeld hiervan is het woord Oranda, wat Japans is voor het Portugese Holanda (Holland).

… de grootste groepen immigranten in Portugal uit de voormalige koloniën komen? Dit zijn mensen uit Brazilië, Angola, Kaapverdië en Guinnee-Bissau (veel andere immigranten zijn Roemenen en Oekraïeners). Tegenwoordig zijn het ook vaak de Portugezen die een beter leven zoeken in de voormalige koloniën.

… de Portugese Gouden Eeuw liep van 1693 tot 1800? De Hollanders waren uit Brazilië en Afrika verjaagd en Portugal kon optimaal profiteren van de grondstoffen in de koloniën. Goud, diamanten en ander edelmetaal uit Brazilië maakten het land schatrijk.