Recept: Queijadas

Queijadas de Sintra zijn een van de meest traditionele Portugese gebakjes. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten, met bijvoorbeeld sinaasappel, melk, wortel, chocolade of amandel. Het recept van vandaag is voor de originele queijada. Simpel te maken, met maar een paar ingrediënten. De bekendste zijn de Queijadas da Madeira, Queijadas de Sintra, Queijadas de Oeiras en de Queijadas de Évora. Dus ben je in een van die plaatsten, proef er dan zeker eentje!

Queijadas

Queijadas

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen
Categorie: – PastelariaKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

50

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 350 gram bloem

  • 120 ml water

  • 75 gram boter

  • 1 ei

  • snufje zout

  • voor de vulling
  • 320 gram queijo fresco

  • 160 gram suiker

  • 8 eidooiers

  • 80 gram boter (gesmolten)

  • 1 theelepel kaneel

  • 1 1/2 eetlepel bloem

  • 1/2 citroen (rasp)

  • snufje zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190°C graden.
  • Deeg
  • Doe de bloem samen met het zout en de boter in een kom en kneed met je vingertoppen tot een samenhangend geheel. Voeg dan het water toe en kneed tot een glad deeg. Zodra het deeg de juiste consistentie heeft rol je het, op een lichtjes met bloem bestoven aanrecht, uit tot een zeer dunne plak. Hier steek je vervolgens rondjes uit die de basis van je gebakje vormen. Vouw de deegrondjes tot ronde bakjes of gebruik bijvoorbeeld cupcake vormpjes (lichtjes met water besprenkelen) om het deeg in te doen.
  • Vulling
  • Druk de queijo freco met je vingers door een zeef. In een andere kom meng je vervolgens de suiker, queijo fresco, kaneel, citroenrasp en het snufje zout goed door elkaar. Als dit goed gemengd is gaan de eidooiers en de gesmolten boter erbij. Meng wederom alles goed door elkaar. Dit vormt de vulling voor de taartjes.
  • Schep voorzichtig de vulling in de deegbakjes. Bak op een vel bakpapier (of in de cupcake vormpjes) tot de vulling gaar maar nog steeds zacht is. Dit zal ergens tussen de 25 en 30 minuten duren, afhankelijk van je oven, dus houd ze in de gaten. Haal uit de oven en strooi er wat kaneel over. Eenmaal afgekoeld zijn ze nog steeds erg lekker!

    Queijadas
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!