Vanaf het Dakterras: Cataplana

Misschien wel het mooiste woord in Portugal: Cataplana! Voor wie het niet weet, het is zowel het woord voor een prachtige pan als de gerechten die je hierin kan klaarmaken. In januari volgden wij een kookworkshop vol met heerlijke authentieke Portugese gerechten. Een Cataplana mocht hierbij natuurlijk niet ontbreken.

We leerden de ingrediënten, de volgorde en het indelen van de Cataplana pan. Het enige wat daarna nog ontbrak was een Cataplana en eenmaal weer thuis hebben we ook zo’n schitterende pan aangeschaft. Dat is hier niet zo moeilijk en we vonden al snel een mooi exemplaar in Tavira. En natuurlijk een beetje een grote pan, voor zes personen, want het is altijd gezelliger om samen te koken en te eten! Nu moest het er toch een keer van komen om ook thuis dit gerecht te bereiden.

Op de markt in Olhão kochten we vis, garnalen en kleine mosseltjes, de heerlijke amêijoas. De paprika, tomaat en andere groenten die in dit gerecht moeten sneden we thuis braaf, zoals tijdens de kookworkshop geleerd, in ringen. Vervolgens bouwden we de laagjes in de goede volgorde op in de Cataplana pan, sloten we het deksel en toen was het veertig minuten wachten terwijl de Cataplana op het vuur stond. Na een poosje rook de keuken al heerlijk en was het moeilijk om toch niet even te spieken onder dat mooie deksel. Maar ons geduld werd beloond want na veertig minuten was alles perfect gaar en hebben we samen met vier vrienden zitten smullen van dit heerlijke gerecht!

Het is een fantastische manier van koken, niet ingewikkeld, vers en gezond en zo’n pan op tafel staat gewoonweg super mooi! De voorbereiding is gemakkelijk en je kunt gezellig een lekker vinho’tje drinken met vrienden terwijl de pan op het vuur staat! De Cataplana is inmiddels al vaker gebruikt en we maakten telkens indruk op onze vrienden en familie die bij ons aanschoven!

Een aantal heerlijke Engelstalige cataplana gerechten vind je hier! Of neem anders een kijkje op deze website.

Meer weten over onze B&B? Neem ook eens kijkje op Facebook of onze Instagram pagina!