Bijzonder Slapen: Conversas de Alpendre

Tijdens onze vakantie in de Algarve waren we alweer 12 jaar samen (waar blijft de tijd?!). Dus besloot ik iets speciaals te plannen, anders gaat zo’n dag ook maar gewoon voorbij als elke andere dag. Het werd uiteindelijk een soort weekendje weg. Romantischer dan dit kon ik het niet vinden. We gingen om te beginnen overnachten in een heuse boomhut, wie wil dat nou niet?!

Conversas de Alpendre” vertaalt zich naar “Gesprekken op de Veranda“, en hij stond al een tijdje op mijn wensenlijst. Aan de oostkant van de Algarve, bekend als de meer traditionele kant. Minder toerisme, meer rustige vissersdorpen. Dat klinkt me als muziek in de oren! Tel daar een kleinschalige, landelijke accommodatie in Vila Nova de Cacela bij op, midden in een boom-/ fruitgaard en mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

Natuurlijk hoef je hier niet in een boomhut te overnachten, maar hoe leuk is het dat het überhaupt kan?! Ze hebben een aantal verschillende kamers, plus dus die boomhut waar mijn oog direct op viel. Dus wil je een keer wat anders, heb je wat te vieren, slaap je graag eens in een johannesbroodboom, etc, dan is dit een leuke suggestie!

Bij aankomst melden we ons en de deuren openen zich. Parkeren doen we vervolgens op eigen terrein, heerlijk afgeschermd. We worden welkom geheten met een lekker vers sapje en er wordt één en ander uitgelegd over de gang van zaken, het diner, ontbijt, etc. En dan is het zover, we gaan onze kamer bekijken. Zes en een halve meter boven de grond, in een johannesbroodboom.

Conversas de Alpendre

Het is alles wat ik ervan had verwacht, plus een beetje meer! De boomhut heeft namelijk twee verdiepingen. De eerste verdieping is een romantisch openluchtterras in de krochten van de boom. De tweede verdieping is de kamer, inclusief badkamer. Ook de boomhut is volledig opgetrokken uit hout. Wat voor een heel fijn sfeertje, plus een aangename (hele) lichte houtgeur, zorgt. Ook hier heb je een heerlijk terras om ’s avonds met een wijntje plaats te nemen en sterren te kijken. En alles met de hand gemaakt, wauw!!

Het weer zit vandaag niet echt mee, dus rond het zwembad hangen valt af. We pakken onze koffertjes uit, verkennen de tuinen/boomgaard en besluiten de regendouche te testen. Terwijl we heerlijk relaxed wat aanrommelen voelen we dat er iemand aankomt. Voelen? Jazeker, we zitten in een boom! Iemand van het personeel doet een rondje langs alle gasten om huisgemaakte koekjes rond te brengen, hoe attent!

De kok heeft vanavond vrij, dus besluiten we uit eten te gaan in het nabijgelegen Manta Rota. Op goed geluk rijden we daarna in het donker terug. Bij terugkomst zijn alle lampjes in de boom aan en ziet het er nog sprookjesachtiger uit. We kruipen in bed en sluiten onszelf, door middel van de blinderende gordijnen, even helemaal af van de buitenwereld voor een welverdiende nachtrust.

Geen idee hoe laat we wakker worden, maar dat maakt (hoe fijn) niks uit. Want je kunt hier ontbijten wanneer jij dat wilt. We beginnen eerst maar eens met een druk op de knop, om die verduisterende gordijnen te openen en de zon binnen te laten! Dan volgt er een heerlijk kopje koffie in bed, terwijl we genieten van het uitzicht. Zo fijn die accommodaties met een koffiemachine op de kamer.

Na de gebruikelijke ochtendrituelen, drinken we nog een kopje koffie op het terras voor we richting het hoofdgebouw lopen voor het ontbijt. Hoe relaxed… Geen gehaast om voor een bepaalde tijd klaar te zijn. We nemen plaats en worden vervolgens verwend met een gezond ontbijt, inclusief fruit(sap) uit eigen tuin en verse broodjes. Genieten in het oktober zonnetje!

Na het ontbijt blijven we nog even hangen om rustig uit te buiken. We besluiten nogmaals een rondje te lopen en alles opnieuw te verkennen nu de zon volop schijnt. Mocht je hier wat langer verblijven dan kun je bijvoorbeeld fietsen huren, een massage boeken en/of gewoon ontspannen met een boek (uit de bibliotheek) aan het zwembad. En het enige dat je hoort is het tjirpen van de vogeltjes… Het ultieme vakantiegevoel.

We nemen ook nog even een kijkje bij de moestuin en ontdekken onder andere piri-piri’s en vijgenbladpompoen. Verder staan er prachtige olijfbomen her en der verspreid. Ze waren net bezig met het oogsten van de olijven toen wij er waren. Ook komen we volop granaatappelbomen en medronho struiken tegen. Tussen dit alles vind je verschillende zitjes cq. plekjes om je terug te trekken en te relaxen. In een hangmat, op een bankje, in een schommelstoel of aan een tafel, aan jou de keus.

We slenteren met enige tegenzin terug naar de boomhut om onze koffertjes in te pakken. We hadden ons hier prima nog de hele verdere dag kunnen vermaken, maar er wacht ons nog één laatste uitspatting (daarover later meer) dit weekend. Als de koffertjes weer gepakt zijn, genieten we nog even van het uitzicht. We zien in de verte zelfs de zee! Dan is het gedaan met de pret en nemen we afscheid. Maar dit is zeker een plek om nog eens terug te komen!

Conversas de Alpendre

Meer informatie over deze heerlijke accommodatie vind je hier. Misschien ook maar gelijk een nachtje in de boomhut boeken kan hier!

* Estrada de Santa Rita, nº36, Vila Nova de Cacela