Recept: Rabanadas de Natal

Rabanadas de Natal

Speciaal voor de feestdagen, deze kerst wentelteefjes. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. en worden als hoofdgerecht aangeduid, vooral voor vrouwen die na de bevalling genezen zijn. De allereerste recepten vind men terug in de kookboeken van Domingo Hernández de Maceras (1607) en Francisco Martínez Motiño (1611). Maar ze…

Lees verder

Recept: Batatas Recheadas com Bacalhau

Batatas Recheadas com Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Chanfana de Cabra

Chanfana de Cabra

Wie in de Beira Litoral (bijvoorbeeld Coimbra) is moet absoluut chanfana gaan eten. Dit traditionele gerecht van verrukkelijk mals geitenvlees in rode wijn heeft als hoofdstad Mirando do Corvo, maar komt ook in de streek eromheen veel voor. Het gerecht wordt geserveerd in een typische ronde, zwarte ovenschaal, de caçoila de barro preto, afkomstig uit…

Lees verder

Recept: Peru Assado com Castanhas

Peru Assado com Castanhas

Overmorgen is het São Martinho in Portugal. Hier hoort het motto: “No dia de São Martinho come-se castanhas e bebe-se vinho” bij, wat vertaalt naar “Op de dag van São Martinho eten we kastanjes en drinken we wijn.” Het is de aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare…

Lees verder

Recept: Pudim de Castanhas

Pudim de Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek…

Lees verder

Recept: Arroz de Polvo

Arroz de Polvo

Gisteren aten we Portugese inktvisrijst! Misschien denk je, dat is vast een ingewikkeld klusje, maar geloof me het valt reuze mee. Het grootste obstakel voor ons Nederlanders is waarschijnlijk die grote, glibberige inktvis. Niet iets dat we gewend zijn te eten in ons koude kikkerlandje. Maar wees dapper, want deze Arroz de Polvo is echt…

Lees verder

Recept: Sopa de Cenoura

Sopa de Cenoura

Winterpenen, de tijd komt er weer aan. Prima om in huis te hebben voor het geval het paard van Sinterklaas langs besluit te komen! En je kunt er natuurlijk een oer-Hollandse hutspot mee maken. Maar bijvoorbeeld ook een lekker Portugees wortelsoepje! Heerlijk om zo te eten, als voorgerecht of met een broodje erbij als maaltijd. Je ziet hem in…

Lees verder

Recept: Arroz de Feijão

Arroz de Feijão

Vandaag begint officieel de herfst. En dat zullen we weten ook qua weer. Het is nu waarschijnlijk echt gedaan met het heerlijke nazomeren… Dus gooi ik er maar gelijk een wat herfstig recept tegenaan. Verwarmend en vullend, met bonen! Ik vind dat echt een groente voor de koudere maanden (al kunnen ze ook prima in…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Broa & Farinheira

bacalhau farinheira

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Espetadas de Pota e Batata Doce

Espetadas de Pota e Batata Doce

Spiesjes! Maar dan net anders. Voor een keer wat variatie op de barbecue. Of in de grillpan. In Portugal zie je hem wel eens op de kaart staan. Maar voor ik toch de Nederlandse benaming had gevonden voor deze inktvis… Ik denk dat het de Oegopsina is, volgens wikipedia een onderorde van de pijlinktvissen in…

Lees verder

Recept: Bife à Portuguesa

Bife à Portuguesa

Wie heeft het niet weleens gegeten, een heerlijk stukje vlees in een typische saus omringt door aardappelschijfjes. Oftewel biefstuk op zijn Portugees. Ik maak dit ook regelmatig thuis al moet ik er wel bij zeggen dat ik een klein beetje de Franse slag gebruik (foei, Marlou) bij het recept. Na verschillende varianten geprobeerd te hebben,…

Lees verder

Recept: Palmier Coberto

Palmier Coberto | Saudades de Portugal

In een Portugese pastelaria is het vaak maar moeilijk kiezen. Puur door de overweldigende keus aan zoetigheden voor bij je kopje koffie. Deze palmier (krakeling) is er een van. En dan heb je ze ook nog standaard, gevuld of met een laagje zoete smurrie. Best lekker hoor deze grote krakelingen, maar vaak genoeg voor twee…

Lees verder

Recept: Ceviche de Bacalhau

Ceviche de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Pastéis de Feijão

Pastéis de Feijão

Portugese bonentaartjes, dat klinkt nou niet bepaald appetijtelijk, wel?! En toch zullen ze je verbazen. Het feit dat deze Pastéis de Feijão overal, in elke pastelaria en supermarkt, verkocht worden bewijst wel dat ze supergoed moeten smaken. Jup, vandaag zitten er bonen in je taartje! Maar wees gerust, je proeft er niks van. Nou ja,…

Lees verder