Recept: Doce de Ovos

Doce de Ovos

Eidooiers. Heel veel eidooiers. Ze gebruiken ze in allerlei verschillende taartjes, toetjes en gebakjes. Je hebt het vast wel eens gezien en/of gegeten in een pastelaria. Vandaag krijg je van mij het recept om één van deze zoetigheden zelf te maken. Natuurlijk maken ze er heel veel meer, maar dit vind ik een mooi begin….

Lees verder

Recept: Salada de Bacalhau

Salada de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Estufado de Porco

Estufado de Porco

Ik heb deze vrijdag een wat winters recept voor je, namelijk gestoofd varkensvlees. Dit komt omdat ik het wel weer eens tijd vond voor een vleesrecept, en met regen en onweer op komst misschien ook wel eens lekker. Je kunt het natuurlijk serveren met winterse groente, maar er ook een eigen zomerse twist aan geven….

Lees verder

Recept: Geléia de Vinho do Porto

Port Jelly

Wij waren hier thuis allebei jarig deze week dus een speciaal recept deze vrijdag! Ik maak port jelly voor het weekend. Gewoon, omdat het kan! Ik ben niet zo’n zoetekauw, anders zou taart natuurlijk het recept van de week zijn geweest. Nu kunnen we morgenavond genieten van wat brood en een heerlijk Portugees kaasplankje met…

Lees verder

Recept: Arroz de Bacalhau

Arroz de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Croquetes de Carne

Croquetes de Carne

Jazeker, ook in Portugal eten ze kroketten! Ze smaken alleen totaal anders dan onze Hollandse. Ze heten croquetes de carne en vallen in de categorie salgados, oftewel hartige hapjes. Hiervan vind je vaak een bescheiden assortiment, naast alle zoetigheden, in een pastelaria. Anders dan onze kroketten en bitterballen worden deze hartige snacks in Portugal koud geserveerd. Met dit recept…

Lees verder

Recept: Doce de Gila

Doce de Gila

Heb je in Portugal wel eens iets zoets uit een pastelaria gegeten waar doorzichtige sliertjes in zaten? Dat was dan waarschijnlijk vijgenbladpompoen. Je vindt het in veel Portugese zoetigheden, taarten en toetjes. Vandaag geef ik je een recept om er zelf mee aan de slag te gaan. We maken doce de gila. Een soort gelei…

Lees verder

Recept: Carapaus Fritos

Peixe Frito

Peixe frito is gebakken vis, maar dan op zijn Portugees. Meestal wordt hier carapau (horsmakreel) voor gebruikt. Je kunt het als petsisco eten, als lunch of avondmaal. Met maar een paar ingrediënten maak je ze zelf klaar. Dus heb je saudades of gewoon trek in iets Portugees? In een handomdraai zet je deze Portugese maaltijd op…

Lees verder

Recept: Pastéis de Chaves

Pastéis de Chaves

Iedere stad heeft zo zijn eigen delicatessen. In het noordelijk gelegen Chaves zijn dat de Pastéis de Chaves. Dat zijn hartige bladerdeeghapjes die hun oorsprong hier vinden, maar tegenwoordig ook op andere plekken in het land te vinden zijn. De allerlekkerste eet je volgens veel Portugezen bij Pastelaria Maria, ook wel liefkozend Mariazinha genoemd. Je vindt het vlakbij het…

Lees verder

Recept: Folhado de Bacalhau

Folhado de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Baba de Camelo

Baba de Camelo

Zin in een toetje? Het ziet er niet erg smakelijk uit en draagt de naam “kwijl van de kameel”. Dat klinkt niet heel aantrekkelijk, wel? Toch is het de favoriet van heel veel mensen! Ik heb het over baba de camelo, een Portugese variant op karamelmousse. Dit nagerecht kom je veel tegen in traditionele restaurants. Het is dan vrijwel…

Lees verder

Recept: Massa de Pimentão

Massa de Pimentão

Soms zie je in Portugese recepten het ingrediënt “massa de pimentão” staan. Een makkie als je in Portugal zit, want je koopt het gewoon in de supermarkt. Maar ben je in Nederland, dan kan je dit niet zomaar even kopen. Gelukkig kan je het gemakkelijk zelf maken. Hoe? Dat lees je in het recept van…

Lees verder