Recept: Pão com Chouriço

Pão com Chouriço

Het weekend staat weer voor de deur! En omdat de weerman zegt dat het een onstuimig weekend wordt, klinkt een luie zondag op de bank of in bed heerlijk. Daar horen lekkere broodjes bij, dus vandaag van mij een recept voor pão com chouriço, oftewel brood met chouriço. Je kunt natuurlijk een broodje kopen en…

Lees verder

Recept: Lulas Cheias

Lulas Cheias

Het allereerste recept op de site was er eentje met inktvis. Gewoon, omdat we ze beide erg lekker vinden. En je kan er alle kanten mee op. Vandaag gaan we ze lekker vullen. Koop dus geen hele kleine, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk. Ze zijn net zo smakelijk, daar ligt het niet…

Lees verder

Recept: Carioca de Limão

Carioca de Limao

When life gives you lemons… Dan maken we carioca de limão! Als er iets is dat we met dit Hollandse weer wel kunnen gebruiken dan is het een opkikkertje. En dan vooral eentje die goed is tegen verkoudheid, zere keel en aanverwante kwalen. Ik ben totaal geen theedrinker, geef mij maar een espresso (of twee)….

Lees verder

Recept: Tarte de Natas

Tarte de Natas

In Portugal wordt veel natas, oftewel slagroom, gebruikt in de keuken. Of het nou om hartige of zoete gerechten gaat, het zijn vaak ware caloriebommen. Favoriet onder de Portugezen en zo op zijn tijd best eens lekker. Vandaag een Portugese slagroomtaart, tarte de natas. Totaal verschillend van de Hollandse variant, maar zeker niet minder smakelijk. Eigenlijk is…

Lees verder

Recept: Arroz de Tomate

Arroz de Tomate

Vandaag stuur ik je de keuken in om een rijstgerecht te maken. In Portugal kom je deze variant van arroz de tomate vaak tegen, vooral bij de peixe frito (gefrituurde vis), maar het kan ook prima bij andere vlees- of visgerechten. Het is een makkelijk en snel bijgerecht dat net even anders is dan de standaard witte rijst die…

Lees verder

Recept: Batata Doce Assada

Batata Doce Assada

De zoete aardappel, je ziet hem tegenwoordig steeds vaker in de Nederlandse supermarkten. Ze zijn supergezond en een interessant alternatief voor de normale pieper. In Portugal zijn ze al jaren fan van deze variant. Daar liggen ze standaard bij de groenteboer, op de markt en in de supermarkt.  Vandaag laat ik je zien hoe je…

Lees verder

Recept: Salame de Chocolate

Salame de Chocolate

Een favoriet onder de Portugezen is deze salame de chocolate! Het doet mij telkens weer denken aan arretjescake. Geen idee wat het verschil precies is, misschien moet ik eens gedegen onderzoek doen… Wij hebben serieus wel eens achter wat Spaanse toeristen in de supermarkt gestaan (in Portugal) die twintig van deze rollen, per persoon, op de band…

Lees verder

Recept: Queijo Fresco

Queijo Fresco

Queijo fresco is een populair Portugees kaasje gemaakt van verse koeien, geiten of zelfs schapen melk dat vaak gegeten wordt als voorgerecht. De kaas heeft een zachte structuur en een vrij neutrale smaak. Deze lust zelfs de grootste pietlut. Lekker op een stukje Portugees brood met wat zout en vers gemalen zwarte peper, met een beetje kruiden en olijfolie…

Lees verder

Recept: Torta de Maracujá

Torta de Maracujá

Als er een ding is wat voor mij onlosmakelijk met Madeira verbonden is, dan is dat de maracuja (gele passievrucht). Je ziet deze vrucht op elke markt en in allerlei gerechten en dranken. Denk aan frisdrank met passievrucht smaak, poncha met maracuja, taarten, toetjes, gebakjes en zelfs als saus bij de vis. Nou is het niet…

Lees verder

Recept: Bolo do Caco

Bolo do Caco

Een bolo do caco is een typisch en erg lekker brood uit Madeira. De naam kan wat verwarring oproepen, aangezien bolo taart betekent. De enige overeenkomst met taart is echter dat dit brood rond is. De bolo do caco is een plat brood dat traditioneel gebakken wordt op een Caco, een vlakke plaat gemaakt van basalt die op hoge temperatuur wordt gebracht. Je…

Lees verder

Recept: Bolas de Berlim

Bolas de Berlim

Om nog even in de zomerse sferen te blijven vandaag een recept voor iets dat in Portugal onlosmakelijk verbonden is met het strand: bolas de berlim. In de volksmond ook wel bolas da praia (letterlijk vertaald strandballen) genoemd. Misschien heb je op het strand de mannetjes die deze zoetigheden verkopen wel eens voorbij zien komen. Hoewel wij Nederlanders…

Lees verder

Recept: Torradas

Torradas

Hhhmm, niks lekkerder dan een bordje met Portugese torradas! Of het nu als ontijt, als lunch of bij je mariscos is, wij worden er standaard blij van. Dan moet het natuurlijk wel met echte Pão Caseiro (rustiek, stevig, Portugees brood) en niet met van die sneetjes casino brood… Dat is valsspelen en helpt het hele ‘gerecht’ om…

Lees verder

Recept: Sopa de Ervilhas

Portugees lentesoepje

Hoera, de lente is begonnen! Een typische lentegroente is de doperwt. Niet direct het meest exotische ingrediënt, maar met deze Portugese doperwtensoep zet je wel degelijk iets heel bijzonders op tafel. Dit recept komt van de bekende Portugese televisiekok Chef Henrique Sá Pessoa. Het ziet er prachtig uit, is niet moeilijk te maken en smaakt…

Lees verder

Recept: Arroz de Pato

Arroz de Pato

Regelmatig kook ik Portugees. En het liefst ook af en toe iets nieuws. Iets wat ik nog niet eerder maakte. Maar dit weekend koos ik gewoon voor vertrouwd: arroz de pato, oftewel rijst met eend. Oh zo simpel, oh zo lekker. Die kan ook jij prima zelf maken! In Portugal loop je gewoon de supermarkt in…

Lees verder

Recept: Pijlinktvis met citroen, knoflook en piri-piri

Lulas | Saudades de Portugal

Oké, het is een glibberig beestje met tentakels. Maar toch is ie verrukkelijk!! Lulas (pijlinktvis) staan overal in Portugal op het menu, maar met dit recept maak je ze lekker zelf thuis. Met een heerlijke rijst! Het recept voor de inktvisjes komt uit het kookboek “Piri Piri & Sardientjes” van Tessa Kiros. Op de Portugese…

Lees verder