Made in Portugal: Memória Lusa

Portugees aardewerk: ik ben er gek op! In de serie “Made in Portugal” nemen we vandaag een kijkje bij Memória Lusa, een Portugees merk dat is ontstaan vanuit een passie voor de cultuur en geschiedenis van Portugal. Dat uit zich in fijn, kleurrijk en modern aardewerk met een onmiskenbaar Portugees thema.

Als je in Portugal bij een betere souvenirwinkel hebt rondgekeken ben je Memória Lusa misschien tegengekomen. De Portugese zwaluwen in felle kleuren, de Barcelos haantjes met tegelmotief of sardientjes met het borduurwerk van de lenços de namorados springen direct in het oog. Het zijn stuk voor stuk traditionele Portugese symbolen, uitgewerkt in aardewerk, maar in een modern jasje. Super leuk en voor 90% handgeschilderd!

Memória Lusa is een initiatief van Fernanda Matias. Zij wil bijdragen aan de heropleving van het traditionele Portugese aardewerk en het in stand houden van een stukje geschiedenis en traditie. Het idee ontstond in 2011 en is ontwikkeld in samenwerking met lokale industrie in Leiria. Het kloppend hart van Memória Lusa ligt in de plaats Alcobaça, waar een team van gepassioneerde medewerkers de producten bedenkt, ontwerpt en produceert. Vanuit Alcobaça worden de serviezen, onderzetters en interieurdecoraties verspreid over vele winkels in het land.

Willeke haar favoriet is het zwart-wit servies “Sardinha”, dat je op onderstaande foto ziet. Dat zou ze dolgraag in haar eigen keuken gebruiken. Maar als je van kleur houdt is de collectie “Romantica Primavera” misschien meer je ding. Memória Lusa is ook een uitstekend idee als je op zoek bent naar een origineel souvenir. Laatst kocht ik in Lissabon met een vriendin nog een prachtige zwaluw voor de tuin.

sardinha

Kijk eens rond op Facebook of op Instagram voor de verschillende collecties die Memória Lusa aanbiedt. Het aardwerk wordt (op dit moment in ieder geval, er zijn ook geen plannen voor) niet online verkocht, maar alleen aangeboden in winkels verspreid over Portugal (ook Madeira). Op de website vind je contactgegevens, mocht je meer willen weten of willen vragen hoe je toch iets moois kunt kopen zonder naar Portugal af te reizen.

Een aantal plekken waar je al dit moois kunt kopen als je onverhoopt toch in Portugal bent vind je hieronder.

Lissabon:
Companhia Alfacinha
Alfama Shop, O Passeio da D. Sardinha e do Sr. Bacalhau
Pimenta Rosa
Espaço Georgette.
Porto:
Galo Louco
Prometeu Artesanato heeft vier verschillende winkels in de stad (bijvoorbeeld in Rua Alexandre Herculano nº 355 , ik ga volgende week zeker op zoek!).