Portugese Deuren

Na het artikel over mijn ramenobsessie kon dit vervolg natuurlijk niet lang uitblijven: de deuren van Portugal. Net als voor de ramen geldt ook hier: mooi, vervallen, betegeld, rijkelijk versierd of sober, alle varianten kom je volop tegen. En in heel veel gevallen levert het een interessant plaatje op. Laat je verrassen!

Dubbele openslaande deuren met ouderwetse deurkloppers, sierlijke ijzeren ornamenten, hippe kleurtjes of afbladderend hout… Het maakt niet uit hoe ze er uitzien, ik word iedere keer weer blij van de aanblik van de Portugese deuren. Veel interessanter dan de saaie voordeuren in Nederland. En dus moet er ook iedere keer even snel een foto gemaakt worden. Je begrijpt de gevolgen voor de omvang van mijn fotoarchief…

Deuren spreken zeer tot de verbeelding. Wie weet wat erachter schuilgaat? Zowel de levens die erachter geleefd worden, als letterlijk wat voor moois je achter de deur kunt vinden. Mocht je de gelegenheid krijgen om een kijkje achter een Portugese deur te nemen, dan zou je bijvoorbeeld een ware zee aan azulejos te wachten kunnen staan. Of misschien word je wel welkom geheten door een figura de convite?!

Dus als je op vakantie gaat naar Portugal moet je echt eens op de verscheidenheid letten in zowel de ramen als de deuren. Ook al doe je er verder niets mee, je zult versteld staan. Vooral in de oude traditionele dorpjes waar weinig toerisme is, maar zelfs in Albufeira, een ware toeristische trekpleister, vind je nog absolute juweeltjes.

Meer lezen? Een tijdje geleden schreef ik over een kunstproject met deuren in Funchal, Madeira. Of wil je meer lezen over de Portugese azulejos? Klik dan hier.

Portas