Portugese Weetjes: Eten & Drinken

Als je Saudades de Portugal een beetje volgt dan heb je al een hoop geleerd over de Portugese gastronomie. Kaas, wijn, vis, koffie: ik heb van alles al de revue laten passeren. Maar een aantal grappige weetjes erbij is altijd leuk, nietwaar? Omdat we er zelf zo vreselijk veel van houden, vandaag weetjes in de categorie eten & drinken.

Wist je dat…

… nadat Vasco da Gama de zeeweg naar India had ontdekt de Portugezen anders gingen eten? Kruiden als saffraan, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel gingen deel uitmaken van de Portugese keuken.

… Het woord “marmelade”, dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, zijn betekenis ontleent aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo?

… Portugal’s favoriete vis (bacalhau) niet in het land zelf wordt gevangen? Het wordt voornamelijk geïmporteerd uit Noorwegen. Meer over bacalhau vind je hier.

… Portugal drie wijnen in de top vijf van de beste wijnen in de wereld heeft? De Wine Spectator plaatste in 2014 de Dow’s Vintage Port 2011 op nummer één, de rode Chryseia 2011 op drie en de  rode Quinta do Vale Meão 2011 op vier. Lees het hier.

… de gemiddelde Portugees weigert een douche te nemen of de zee in te gaan, nadat hij heeft gegeten? Dat zou namelijk levensgevaarlijk zijn. Ook een sinaasappel eten voor het naar bed gaan wordt vaak als een ongeoorloofd risico gezien.

… het Japanse tempura van oorsprong Portugees is? Het werd door de Portugezen geïntroduceerd in Japan in de zestiende eeuw.

… de meeste Portugese zoetigheden hun oorsprong vonden in het klooster? De nonnen gebruikten eiwitten bij het strijken van hun kleding (echt!), waardoor ze bleven zitten met een overschot aan eigeel. Hiermee gingen ze gebakjes maken, zoals de pasteís de belem of de ovos moles.

… de fruitsalade het favoriete toetje van de Portugezen is? Ik weet het, dat is bijna niet te geloven… Maar het is toch echt waar.

… er op de Azoren in een gat in de grond wordt gekookt? Kijk hier maar.

… de Britse restaurant criticus Giles Coren deze maand de Portugese keuken de slechtste van heel de wereld noemde? Lees zijn artikel in The Times hier. Daar zijn we het natuurlijk niet mee eens…

… de inwoners van Lissabon alfacinhas worden genoemd, oftewel slakropjes? Waarom is niet helemaal duidelijk. In ieder geval hadden de Moren veel sla rond Lissabon geplant, maar misschien kwam de bijnaam pas toen de lisboetas tijdens de langdurige belegeringen op de stad, in de strijd tussen Moren en christenen, niets anders te eten hadden dan sla.