Recept: Vitela Arouquesa Assada no Forno

Vitela Arouquesa Assada no Forno

Het gerecht Vitela Arouquesa Assada no Forno komt oorspronkelijk uit de regio Arouca, in het noorden Portugal, zoals de naam al doet vermoeden. Het wordt gemaakt met kalfsvlees van Arouquesa runderen, wat bekend staat om zijn smaak en malsheid. Vanwege de unieke en authentieke smaken die het bevat, wordt het vaak geserveerd bij speciale gelegenheden….

Lees verder

Recept: Champarrião

Champarrião

Volgens verhalen verscheen Champarrião rond de jaren ’20 van de vorige eeuw in Portugal. Het werd meegebracht door de Portugese troepen die terugkeerden uit de Eerste Wereldoorlog. En was geïnspireerd op een Franse drankje dat samengesteld werd uit cognac, bruine suiker, kaneel en koffie. Champarrião is een zoete, feestelijke alcoholische drank. Traditioneel afkomstig uit het…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Doce de Ovos

Rabanadas com Doce de Ovos

Een heerlijk recept voor de kerstdagen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. De basis van…

Lees verder

Recept: Rolo de Bacalhau com Broa

Rolo de Bacalhau com Broa

Deze rolo de bacalhau com broa is een makkelijk te bereiden gerecht, waarbij de ingrediënten perfect samengaan. Daarnaast zou hij zeker niet misstaan op een kersttafel, voor diegene die graag bacalhau eet met de feestdagen. Maar hij kan ook prima op een normale doordeweekse dag. Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox…

Lees verder

Recept: Feijoada de Javali

Feijoada de Javali

Het is weer wildseizoen. Dit is toch één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hier vind je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door terug op de menukaart. Maar nu het…

Lees verder

Recept: Marmelos Assados com Vinho do Porto

Marmelos Assados com Vinho do Porto

De kweepeer is bij ons een beetje een ouderwetse/vergeten fruitsoort. Toch is hij ook in Nederland gewoon verkrijgbaar. Rauw is deze vrucht niet eetbaar, maar je kunt er allerlei lekkers mee maken. In Portugal eten ze kweeperen stukken vaker dan dat wij in Nederland doen. Het bekendst is waarschijnlijk de marmelada. Vandaag maken we er…

Lees verder

Recept: Feijoada de Chocos e Castanhas

Feijoada de Chocos e Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek…

Lees verder

Recept: Marmelada de Castanha

Marmelada de Castanha

Vandaag is het São Martinho (11 november), dit telt in Portugal als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een…

Lees verder

Recept: Coelho Estufado com Cogumelos e Castanhas

Coelho Estufado com Cogumelos e Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek…

Lees verder

Recept: Castanhas de Ovos

Castanhas de Ovos

Ook dit recept is een goed voorbeeld van de Portugese doçaria conventual. Castanhas de Ovos vertaalt zich naar eierkastanjes. Het is een typische zoetigheid uit de regio Aveiro/ Arouca. De naam van de Castanhas de Ovos komt van de rijkdom aan kastanjebomen die de regio Aveiro heeft, vooral aan de oevers van de rivier de…

Lees verder

Recept: Bacalhau de Cebolada

Bacalhau de Cebolada

In Portugal zie je regelmatig gerechten ‘de cebolada‘ op de menukaart staan. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui in de meeste gevallen. Het kan een lever-, een vis-, vlees- of zelfs een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, wat smaakt er nou niet goed met ui?! Aangezien het weer…

Lees verder

Recept: Sopa de Grão com Espinafres

Sopa de Grão com Espinafres

Niets lekkerder met dit herfstige weer dan een bord vol dampend hete soep! Het soeprecept van vandaag heeft kikkererwten en aardappel als basis, dus hij vult goed. Het heet niet voor niets Sopa de Grão com Espinafres. Naast de kikkererwten gebruiken we namelijk ook nog spinazie, een bord vol vitamientjes gegarandeerd. Daarnaast is het een…

Lees verder

Recept: Açorda de Camarão

Açorda de Camarão

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar ook garnalen lenen zich uitstekend voor dit gerecht. Een Açorda de Camarão is niet moeilijk om te maken en hiermee zet je echt eens wat anders op tafel. Houd je niet van koriander? Vervang het dan bijvoorbeeld door…

Lees verder