Top 5 Varkensvlees Gerechten

Vandaag trappen we af met een nieuwe maandelijkse serie! Ik maak elke keer een top vijf van de meest bekende/lekkerste/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Natuurlijk beginnen we met de voorliefde van de Portugezen voor alle delen van het varken (nee, niet de bacalhau). Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat/je moet proberen!

Carne de Porco à Alentejana

Varken en zeevruchten in één pan? Zeker! Varkensvlees en schelpjes worden zonder problemen samengebracht in het heerlijke lokale gerecht Carne de Porco à Alentejana. Tegenwoordig kun je het in alle delen van het land bestellen. Een aanrader!

Bifanas

Heerlijk broodje varkensvlees dat in elke tasca, pastelaria en bar op het menu staat. Sappige, smaakvolle lapjes op een vers broodje. En om het af te maken een dikke klodder mosterd. Lekker als lunch of gewoon tussendoor met een koud biertje. Dit is er eentje die echt overal te krijgen is en die je zeker eens moet proberen.

Cozido à Portuguesa

Dit is een traditioneel Portugees gerecht, met veel kool, gekookte groente, vlees en worst. De bereiding verschilt per regio, maar je vindt het gerecht in heel Portugal. Je kunt variëren met de ingrediënten. Meestal zit er zowel kip, varken en rundvlees in, plus nog chouriço en bloedworst. De worst is essentieel, want die zorgt voor de unieke smaak. Ook de kool is onmisbaar. In sommige restaurants kun je (in de wintermaanden) elke zondag terecht voor een huisgemaakte Cozido à Portuguesa. Hier zit het dan vaak stampvol.

Leitão

Dit gerecht is een van de 7 gastronomische wonderen van Portugal. Erg geliefd, door het hele land vanwege de intense en rustieke smaak. Er worden zorgvuldig geselecteerde biggen van het Bisara ras gebruikt. De biggen worden vervolgens gekruid en aan het spit gegaard. Het resultaat? Zacht, sappig peperig vlees met een knapperig korstje.

Secretos de Porco Preto

Gemaakt van een bijzonder ras varken dat voornamelijk eikels eet. Dit speciale dieet maakt het vlees vetter, maar niet het sterke vet dat je bij normale varkens vindt, dit vet is zacht en smelt wanneer het wordt gegrild, waardoor het vlees een geweldige smaak krijgt. Secretos zijn een van de beste delen van dit varken om te grillen. Ditzelfde soort varkensvlees wordt ook gebruikt om Jamon Iberico te maken.

Natuurlijk is er altijd meer, veel meer. Maar ik heb ervoor gekozen het bij vijf te houden.

Volgende maand vijf typisch Portugese rundvlees gerechten die je niet mag missen!