Top 5 Rundvlees Gerechten

Vandaag deel twee van de nieuwe maandelijkse serie! Ik maak elke keer een top vijf van de meest bekende/lekkerste/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Na de voorliefde van de Portugezen voor alle delen van het varken, dit keer rundvlees in de spotlight. Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat/je moet proberen!

Bife à Portuguesa

Biefstuk op zijn Portugees! Oftewel een heerlijk stukje vlees in een typische saus omringt door (bij voorkeur zelfgemaakte) aardappelschijfjes. Meestal met een plak rauwe en/of ei er boven op. Hij staat in de meeste restaurants wel op de kaart, een aanrader.

Vitela Estufada

Portugees stoofvlees. Langzaam gaar gestoofd kalfsvlees in een lekkere saus waar vaak ook wortels in zitten. Geserveerd met rijst en/of aardappels. Een beetje een gerecht voor de minder warme maanden. Heerlijk klaargemaakt door oma, in een echt tasca!

Iscas

Dit traditionele gerecht draait geheel om lever. Dit kan varkens-, runder- of kalfslever zijn. Het wordt eerste gemarineerd in witte wijn en wat azijn, met gehakte knoflook, laurier, zout en peper. Na het bakken wordt het geserveerd met veel gebakken uien. Typisch zo’n gerecht dat je vaak terug ziet op een menu do dia. 

Prego

Het broertje van de bifana, die ik al noemde in het rijtje varkensvlees-gerechten. Een smakelijk lapje rundvlees geserveerd op een broodje of tussen twee plakken Portugees brood (pão caseiro). In sommige gevallen kun je er ook voor kiezen het zonder brood te bestellen. Lekker met wat kruidenboter!

Bitoque

Een gerecht dat in alle tasca’s in Portugal op de kaart lijkt te staan. Het is een eenvoudig gerecht waar men vaak een eigen draai aan geeft waardoor het net iets anders kan smaken dan ergens anders. Maar de basis is altijd vlees, rijst, friet en een ei. Super simpel, goedkoop en smakelijk, wat kun je je nog meer wensen voor de lunch? Vaak krijg je een bord vol voor een paar euro.

Natuurlijk is er altijd meer, veel meer. Maar ik heb ervoor gekozen het bij vijf te houden.

Volgende maand vijf typisch Portugese vis gerechten die je niet mag missen!