Recept: Pão de Castanhas

Pão de Castanhas

Alweer het laatste kastanjerecept van deze maand. Na een zoet, een soep, een bijgerecht en een bacalhau gerecht, bakken we er vandaag een lekker brood mee. Ideaal voor als je de komende kerstmaand eens wat anders wilt serveren tijdens de borrel. Ook dit recept is weer super makkelijk te maken en wederom met weinig ingrediënten….

Lees verder

Recept: Bacalhau com Broa e Migas de Castanha

Bacalhau com Broa e Migas de Castanha

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Cogumelos Salteados com Chouriço e Castanhas

Cogumelos Salteados com Chouriço e Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand…

Lees verder

Recept: Sopa de Abóbora & Castanhas

Sopa de Abóbora e Castanhas

Over een paar dagen is het São Martinho in Portugal. Hier hoort het motto: “No dia de São Martinho come-se castanhas e bebe-se vinho” bij, wat zoiets betekent als “Op de dag van São Martinho eten we kastanjes en drinken we wijn.” Het is de aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich…

Lees verder

Recept: Canja de Galinha

Canja de Galinha

Kippensoep, wie is er niet groot mee geworden? Ook de Portugezen zijn er dol op. En iedere Portugese mama heeft zo haar eigen gouden recept. Daardoor steekt het allemaal nogal nauw…  Hoewel er niks mis is met de kippensoep van schoonmama, wil ik ook wel eens wat anders. Dus we wisselen af. Hier mijn huisrecept…

Lees verder

Recept: Bacalhau Cozido com Grão

Bacalhau Cozido com Grão

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Pastel de Nata Shotjes

Pastel de nata shotjes

Vakantie! Dus alle reden voor een feestje! Wij vieren ons feestje met een bijzonder Portugees borreltje, en niet zomaar eentje… We drinken een pastel de nata, gewoon omdat het kan! Advocaat een drankje voor oude mensen? Dat had je gedacht! Op de volgende verjaardag drink je je oma eruit met dit recept, zo lekker. Op…

Lees verder

Recept: Secretos de Porco Preto Grelhados

Secretos de Porco Preto

Gemaakt van een bijzonder ras (zwart) varken dat voornamelijk eikels eet. Dit speciale dieet maakt het vlees vetter. Maar niet het sterke vet dat je bij normale varkens vindt, dit vet is zacht en smelt wanneer het wordt gegrild, waardoor het vlees een geweldige smaak krijgt. Secretos zijn een van de beste delen van dit varken…

Lees verder

Recept: Fricassé de Bacalhau

Fricassé de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Gaspacho à Alentejana

Gaspacho à Alentejana

Het originele recept vindt zijn oorsprong op het Iberisch schiereiland, en gaat ergens terug tot de Romeinse tijd. Deze Gaspacho à Alentejana is typisch Portugees. De Spaanse gazpacho variant is een stuk bekender, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Al komen veel van de ingrediënten natuurlijk wel overeen. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien…

Lees verder

Recept: Pudim de Pão com Vinho do Porto

Pudim de Pão com Vinho do Porto

De Portugezen zijn gek op zoet. En er zijn dan ook taartjes, gebakjes en andere zoete snacks in overvloed. Maar ook van zoiets simpels als een broodpudding weten ze wat leuks te maken. Vandaag wederom de Port in de hoofdrol, alleen drinken we het dit keer niet op. Maar maken we er een lekker nagerecht…

Lees verder

Recept: Port Cocktails

Port Cocktails

Heerlijk, een glaasje port op zijn tijd. Geen idee of het met het zomerse weer van de afgelopen paar dagen te maken heeft… Maar wist je dat je met port ook prima lekkere cocktails kunt maken?! Naast de Portonic zijn er nog vele andere mogelijkheden om dit drankje te mixen. Of je nou zin hebt…

Lees verder

Recept: Cataplana de Polvo

Cataplana de Polvo

Ik vond het wel weer eens tijd voor een lekker cataplana recept! Nou is het jullie vast niet ontgaan dat ik gek ben op alle soorten inktvis. Dus dit keer is dat de basis voor het gerecht. Die octopus combineert vervolgens weer super goed met zoete aardappel. Al zou je dat wellicht niet direct verwachten……

Lees verder

Recept: Leite Creme

Leite Creme

Het is bijna weekend! Jezelf of iemand anders eens lekker verwennen met een zelfgemaakt toetje? Probeer dan eens Leite Creme. Een lekker Portugees nagerecht dat een beetje tussen crème brûlée en vla inhangt qua smaak en consistentie. Wel een stuk minder bewerkelijk dan Crème Brûlée, dus ook voor de beginnende kok goed te doen! Heerlijk om met…

Lees verder